Članak

Izetbegović sprema raspuštanje i Kadrovske komisije SDA?

Aktuelno rukovodstvo SDA na čelu sa zamjenikom predsjednika Bakirom Izetbegovićem sprema odluku o raspuštanju Kadrovske komisije ove stranke, rečeno je za NAP iz izvora u ovoj stranci.

Aktuelno rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) na čelu sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem sprema odluku o raspuštanju i utjecajne Kadrovske komisije ove stranke, rečeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz izvora u ovoj stranci.

Istovremeno, značajan broj članova Glavnog odbora, kako je rečeno za NAP, potpisuje zahtjev za održavanje vanredne sjednice tog tijela u vezi sa posljednjim smjenama, ili uvrštavanje te tačke dnevnog reda da prvu narednu sjednicu GO SDA.  

Nakon smjene odbora za sigurnost na čijem je čelu bio Bakir Alispahić, ratni ministar unutrašnjih poslova RBiH, Izetbegović namjerava raspustiti i Kadrovsku komisiju u želji da, po svemu sudeći, ovlada svim stranačkim strukturama uoči početka utrke za novog predsjednik SDA.

Aktuelni članovi Kadrovske komisije SDA su Salko Selman, predsjednik, te Adil Osmanović, Šefkija Okerić, Tarik Arapčić, Mirsad Zaimović, Bakir Alispahić i Alija Budnjo.

Pojedini članovi Predsjedništva SDA koji nisu o tome htjeli govoriti javno, ističu za agenciju Patria, da su obavljene i najavljene smjene, dio Izetbegovićevog plana da se obračuna sa svim eventualnim protivkandidatima prije stranačkog kongresa naredne godine.

- Izetbegović koristi situaciju u kojoj je predsjednik Tihić bolestan i onemogućen da obavlja svoj posao i nameće svoje kadrove i različitim unutar stranačkim trgovinama, pa i pritiscima privlači pojedince na svoju stranu. Iza svega stoji namjera da se prije Kongresa odluči o narednom predsjedniku SDA – kaže naš izvor.

Televizija Senada Hadžifejzovića FACE TV objavila je prošle sedmice rezultate ankete o mogućim nasljednicima Tihića, u kojoj je Izetbegović tek na trećem ili četvrtom mjestu. Međutim, njegova trenutna pozicija faktički v.d. predsjednika mu pruža najbolju startnu poziciju u utrci za stranačkog lidera.

Izetbegović je odluku o smjeni odbora za sigurnost isposlovao u odsustvu dvojice potpredsjednika SDA, Adila Osmanovića i Sadika Ahmetovića, te još nekih članova Predsjedništva SDA. Time je, kako kažu izvori Patrie, Izetbegović i njima dao do znanja koliko vodi računa o njihovom stavu.

- Niko u SDA nema ništa protiv borbe za čelnu poziciju, ali to mora biti na način koji ne šteti interesima stranke. Ali, ukoliko bude ovakvih obračuna, razilaženja pa i ponižavanja pojedinaca to može samo naštetiti SDA na predstojećim izborima. Stranka je važnija od bilo kojeg predsjednika – navodi naš izvor iz SDA, javlja NAP. 

#BiH