Članak

UN nije usvojio Nacrt rezolucije, Palestina će i dalje krvariti

Da bi Nacrt rezolucija o Palestini bila usvojena, sinoč je bilo potrebo devet glasova. Podršku Palestini dali su Francuska, Jordan, Čile, Argentina, Čad, Luksemburg, Kina i Rusija, dok su protiv glasa

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak navečer nije prihvatilo prijedlog rezolucije koja je treba donijeti to da se Izrael povuče s okupirane palestinske teritorije, u naredne tri godine, kao i formiranje nezavisne države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Stručnjaci su ranije upozoravali da Nacrt rezolucije neće biti usvojen jer su se ovome snažno protivile Sjedinjene Američke Države (SAD), prenosi bh. novinska agencija Patria.

Da bi Nacrt rezolucije o Palestini bio usvojen, trebala je podrška devet zemalja. Podršku Palestini dali su Francuska, Jordan, Čile, Argentina, Čad, Luksemburg, Kina i Rusija, dok su protiv glasali Sjedinjene Američke Države (SAD) i Australija. Pet zemalja bilo je suzdražno. To su Velika Britanija, Litvanija, Nigerija, Južna Koreja i Ruanda.

Izrael je prije više od 60 godina okupirao teritoriju Palestine, i od tada traje konstantna agesija na ovu malu zemlju na istoku, u kojoj je do sada ubijeno i protjerano više stotina hiljada Palestinaca. Sve to dešava se na oči cijelog svijeta, koji Palestincima daje tek formalnu podršku, dok ne čini skoro ništa kako bi se ubijanje ljudi u Palestini zaustavilo, prenosi NAP.

 

#Svijet