Članak

Radmanović o separatizmu: Svi na Balkanu imaju pravo na samoopredjeljenje

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je na pres konferenciji da BiH ima interes od Rusije, i da je predlagao suzdržanost Predsjedništva BiH o Ukrajini, ali da to nije bilo prihvaćen

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na današnjoj pres konferenciji kazao je da je došlo do konfuzije zbog jučerašnjeg glasanja, odnosno nepostizanja konsenzusa  Predsjedništva BiH o Rezoluciji o Ukrajini UN-a i pridruživanju izjavama Ketrin Ešton visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost o sankcijama Evropske unije i SAD-a prema Rusiji. 

Kao što je poznato predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasali su za u oba slučaja, dok Radmanović nije, piše novinska agencija Patria.

Na pitanje novinara NAP-a da li on podržava referendum o otcjepljenju RS od BiH kao što se može čuti u stavovima Milorada Dodika predsjednika SNSD-a i RS, Radmanović je kazao da je pitanje referenduma pitanje samoopredjeljenja.

- Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To teško može mimoići Balkan.  Na bazi samoopredjeljenja su se pravile države na Balkanu  - rekao je Radmanović izbjegavajući da direktno odgovori na pitanje.

On kaže da se članovi Predsjedništva BiH nisu složili u tri tačke: legalitet vlasti, princip samoopredjeljenja i teritorijalni integritet.

- Naš interes je da budemo po strani. A već smo imali ovakve slučajeve kada je riječ o Libiji i  Siriji, palestinsko-izraelski odnosi kada se isto nismo mogli usaglasiti. Ja sam u ovom slučaju Ukrajine nudio da budemo suzdržani, ali to nije prihvaćeno – kazao je Rdamanović.

Iako je bilo riječi da se BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) koji je BiH potpisala, trebala pridružiti sankcijama EU prema Rusiji, Radmanović je kazao da SAA nije stupio na snagu i da BiH ima obavezu postepenog prilagođavanja stavovima EU.

Dodao je da BiH ima interes kada je u pitanju Ruska Federacija od spoljno-trgovinskih odnosa, dvije fabrike sa ruskim kapitalom, izgradnja plinovoda Južni tok.

- Mislim da je najveći interes da se nas trojica ne posvađamo, a interes  BiH su stabilni odnosi unutar BiH. Veliki od malih traže da glasaju, a onda se mi dijelimo između sebe – govori on.

Komentirajući jučerašnji govor lidera SDS-a Mladena Bosić koji je održao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje je rekao da većina građana RS-a nije za otcjepljenje, Radmanović je rekao da svako ima pravo da izabere šta će i gdje će govoriti.

- Za građane RS nije prihvatljiv taj stav, ali i većine članova njegove stranke – naveo je Radmanović.

O dolasku evropskih zvaničnika u BiH, četiri ministra vanjskih poslova (Austrije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske), Radmanović je naveo da je EU trebala značajnije poteze učiniti prema Zapadnom Balkanu.

- Ne mislim da se radi o Ustavnim promjenama i ne mislim da sada pred izbore BiH  treba takve promjene. Došlo je do zastoja na putu BiH ka EU, ali i zbog posljednjih rušilačkih događaja. Vidjećemo kakve su poruke ministara i nadam se da će pomoći na putu BiH ka EU – zaključio je Radmanović.

    

#BiH