Članak

Kozarić i Ferguson održali sastanak: Neophodna reforma poslovnog okruženja u BiH

Britanski ambasador je potvrdio da sveobuhvatna reforma poslovnog okruženja mora biti prioritet vlasti, ali da proces implementacija mora biti proveden smišljeno i pažljivo kako bi se održao balans iz

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Kemal Kozarić danas se sa saradnicima sastao s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Nj. E. Edwardom Fergusonom s kojim je razgovarano o ekonomskim kretanjima u Bosni i Hercegovini, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U razgovoru je zaključeno da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini moraju dati svoji puni doprinos kako bi došlo do smanjenja stope nezaposlenosti od 27,5%, koja je jedna od najvećih u regionu i trenutno najveći problem bh. ekonomije.

- Neophodno je provesti sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja kako bi se potaknule investicije koje sa sobom nose nova radna mjesta, a investitori moraju imati sigurnost i političku sigurnost i sigurnost poslovnog okruženja, jer bez toga neće biti investiranja - rekao je guverner.

Britanski ambasador je potvrdio da sveobuhvatna reforma poslovnog okruženja mora biti prioritet vlasti, ali da proces implementacija mora biti proveden smišljeno i pažljivo kako bi se održao balans između prihodovne i rashodovne strane. 

- Javnost mora biti adekvatno informisana o svim koracima i njihovim značenjima, jer procesi reforme se često dotiču socijalno osjetljivih stvari i moramo biti sigurni da javnost razumije značenje svake poduzete aktivnosti i njenog cilja - dodao je ambasador Ferguson, koji je još jednom potvrdio da će vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

Ambasador Ferguson i guverner Kozarić su također razmijenili mišljenja o makroekonomskim pokazateljima za 2014. godinu.

- Iza nas je izuzetno teška godina, zbog čega smo značajno reducirali naše inicijalne prognoze, ali sama činjenica da smo godinu ipak završili s rastom BDP-a od 0,7%, te da u 2015. godini očekujemo stopu rasta BDP-a od 2,5% i stopu rasta industrijske proizvodnje od 5,0%, daje razloga za blagi optimizam - rekao je guverner.

#Biznis