Članak

Austrija i Mađarska pomoći će BiH na njenom evropskom putu

Ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske Sebastian Kurz i Janos Martonyi sastali su se sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom i obećali pomoć.

Ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske Sebastian Kurz i Janos Martonyi sastali su se sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Lagumdžija se zahvalio ministrima i kako je rekao velikim prijateljima naše zemlje na podršci BiH u njenim eurointegracijama, piše bh. novinska agencija Patria.

- Bilo je riječi o jednom novom pristupu EU prema BiH kako bi BiH brže krenula prema EU. Dakle pitanje ustavnih reformi je samo vrh ledenog brijega. I domaći političari ali i međunarodna zajednica moraju učestvovati u tome kako bi se riješilo pitanje presude "Sejdić-Finci". Drugi pravac je suočavanje sa stvarnim problemima ekonomsko-socijalni problemi, poglavlja 23. i 24. te borba protiv organiziranog kriminala - rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je kazao da će u aprilu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU te da se nada da će se baviti pristupom prema BiH. Dodao je da BiH neće odbijati svoje obaveze.

Ministar Martonyi kazao je da je BiH vrlo važna država i za Mađarsku i za Austriju.

- Razlog što smo došli zajedno je što želimo pomoći evropskom putu BiH na kojem je izgleda malo zapela. Mi smo svjesni da većina građana želi da se integriše u EU. Danas smo imali priliku vidjeti potpisivanje peticije građana za ulazak u EU koju je pokrenulo civilno društvo. Ostaje zajednička vizija da se približe etničke grupe jedne drugima. Nadamo se da će sve političke grupe slušati glas naroda i njihove zahtjeve. Mi smo svjesni da se mnoge reforme moraju provesti u BiH, ali pružit ćemo podršku - istakao je šef diplomatije Mađarske, prenosi NAP.

Martonyi je naveo da su protekli događaji pokazali da je potreban jedan širi pristup EU za BiH. U izrađivanju ovog šireg pristupa surađivat će i Mađarska.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz kazao je da Austrija ima tijesne veze sa BiH. Historijske, kulturne, ali i ljudske s obzirom da u Austriji živi više od 150.000 ljudi s područja BiH. 

- Želim reći da nam je razvoj BiH važan, jer je  Austrija najveći investitor u BiH. Imamo i pripadnike snaga EUFOR-a i taj broj će se povećati. Zabrinuti smo onim što smo vidjeli proteklih sedmica, shvatamo to kao poziv za buđenje, a ne treba zaboraviti na priključenje EU. A sada je to u zastoju. Napredak zemlje mora ići u pravcu evropskog puta. Ova zemlja treba vitalnu i fukcionirajuću vladu. Austrija želi da ostane i da bude partner i civilnom društvu  - naveo je najmlađi šef diplomatije EU.

Lagumdžija je dodao i da je u BiH potrebno izvšiti ekonomske i  socijalne reforme, te da zaživi vladavina prava i borba protiv organiziranog kriminala.

- Važno je da do izbora uđemo u takmičenje ko će više da riješi problema, a ne šta su problemi u zemlji - kazao je Lagumdžija. 

#BiH