Članak

VIDEO: 15. juni na Marakani upisan zlatnim slovima u historiju bh. fudbala

U posljednjoj utakmici na Mundijalu smo sa 3:1 slavili pobjedu nad Iranom protiv kojih se prethodno namučila Argentina i Nigerija. Strijelci u pobjedi nad Iranom su bili Džeko, Miralem Pjanić i Avdija

U izuzetno teškoj 2014. godini malo je događaja koji su usrećili bh. građane, a među njima su opet sportisti i sportski kolektivi, piše novinska agencija Patria.

Tako su bh. nogometaši, ali i rukometaši najviše obradovali naciju. BiH jednaje  od najmanjih zemalja u Evropi, sa brojem stanovnika manjim od četiri miliona, a koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Odbojkaši sjedeće odbojke ponovo su na tronu svijeta, što je zaokružilo sportske uspjehe.

Ovo je tek drugi put u historiji Svjetskih prvenstava, i prvi put nakon Engleske na SP 1950. (također održanom u Brazilu), da na završnici Svjetskog prvenstva debituje samo jedna ekipa.

Tokom kvalifikacija, Bosna i Hercegovina je igrala protiv Grčke, Slovačke, Litvanije, Latvije i Lihtenštajna.

Bosna i Hercegovina je počela kvalifikacije sa gostujućom pobjedom 1:8 protiv neiskusnog Lihtenštajna, i ujedno je to najveća pobjeda reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Zatim je rezultatom 4:1 pobjedila Latviju kod kuće u Zenici. Bosna i Hercegovina je svoje kvalifikacije u 2012. zaključila neporažena i nalazila se na vrhu grupe G sa gol razlikom ispred Grčke, po prvi put u svojoj historiji, nakon rezultata 0–0 u Pireju, i pobjede 3–0 kod kuće protiv Litvanije tokom kvalifikacija u oktobru.

Zbog povrede, Miralem Pjanić je propustio ključnu utakmicu protiv Grčke 22. marta 2013. Bosna je ipak pobjedila Grke, rezultatom 3:1, a Edin Džeko je postigao dva pogotka. Zatim je sljedila pobjeda 5–0 protiv Latvije u Rigi.

Šokantan poraz od 0–1 protiv Slovačke u septembru 2013. kod kuće u Zenici bio je prvi poraz Bosne u kvalifikacijama, i to je omogućilo Grčkoj da izjednači bodove, nakon pobjede protiv Lihtenštajna, što je predstavljalo veliki pritisak za Bosance koji su željeli izbjeći treći uzastopni baraž.

Slovaci su se nadali šest bodova iz dvije utakmice protiv Bosne i Hercegovine da bi se vratili u utrku za Svjetsko prvenstvo. Međutim, Bosna je uzvratila rezultatom 1–2 u Žilini četiri dana kasnije, i to im je omogućilo ostanak na prvom mjestu zbog gol razlike protiv Grčke (koji su također pobjedili). Oba gola za Bosnu su postignuta od strane novih reprezentativaca Ermina Bičakčića (treći nastup, prvi gol) i Izeta Hajrovića (drugi nastup, prvi gol).

Bosna i Hercegovina, pod vodstvom selektora Safeta Sušića, kvalifikovala se na SP po prvi put u svojoj historiji nakon pobjede protiv Lihtenštajna i gostujuće pobjede 1–0 protiv Litvanije u Kaunasu 15. oktobra 2013.

Nastup na Mundijalu smo okrunisali sa jednom pobjedom i dva poraza što nažalost nije bilo dovoljno za plasman u naredni krug.

Utakmica odigrana 15. juna na čuvenoj Marakani protiv Argentine će biti upisana zlatnim slovima u historiju bh. fudbala. Tada je naša reprezentacija odigrala svoje prve minute na jednom velikom takmičenju.

Odigrali smo dobar meč, no poraženi smo sa 2:1. Prvi gol na Svjetskom prvenstvu za nas je postigao Vedad Ibišević. Iako poraženi, obzirom na izuzetno dobar nastup u meču koji je bio kvalitetan i jak poput onih u završnici Mundijala, Zmajevi su ušli sa puno optimizma u drugo kolo.

Zatim smo protiv Nigerije poraženi sa 1:0, te je bilo jasno da su šanse za plasmanom u naredni krug izgubljene bez obzira na rezultat posljednjeg kola grupne faze.

U posljednjoj utakmici na Mundijalu smo sa 3:1 slavili pobjedu nad Iranom protiv kojih se prethodno namučila Argentina i Nigerija. Strijelci u pobjedi nad Iranom su bili Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević.


Najveći podvig u 2014. ostvarila je i rukometna reprezentacija, koja je prvi put u svojoj historiji izborila nastup na jednom velikom međunarodnom takmičenju - svjetskom prvenstvu, koje će se od 15. januara do 1. februara 2015. godine održati u Kataru.

Najveći uspjeh bh. rukometa ostvaren je u šestom pokušaju i nakon više od 17 godina nastojanja brojnih generacija naših najboljih rukometaša. Uspjeh reprezentacije BiH tim je veći što je ostvaren senzacionalnom eliminacijom Islanda,  jedne od najboljih evropskih selekcija. Selektor Dragan Marković  bio jedan od rijetkih koji je vjerovao da naša podmlađena ekipa u junskim susretima baraža može napraviti podvig. U prvom susretu naši mladi i neiskusni igrači u Sarajevu su o slavili s minimalnih 33:32, dok su u Reykjaviku remizirali  29:29 i tako pri put izborili učešće na svjetskoj smotri. 

Plasmanom na SP povećala se i popularnost rukometa u BiH. Marković ističe, da je sve bolja pozicija rukometa u našoj zemlji, te da su njegovi igrači svojim rezultatima "najterali ljude da budu uz reprezentaciju".

Izabranici selektora  Markovića uvodni susret na SP u B-grupi igrat će 15. januara s Iranom, zatim protiv Austrije (17. januara), Makedonije (19. januara), Tunisa (21. januara ), dok je utakmica protiv favorita grupe - Hrvatske na programu 23. jaunara.

Po četiri najbolje reprezentacije iz grupe izborit će nastup u osmini finala.

I naravno, reprezentacija u sjedećoj odbojci ponovo je donijela veliku sreću bh. građanima. Reprezentativci Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci su  21. 6. 2014. godine u finalu Svjetskog prvenstva koje se igralo u Elblagu (Poljska) savladali reprezentaciju Brazila rezultatom 3-1 (25-22, 20-25, 25-7, 28-26). Time su naši zlatni momci treći put osvojilli titulu svjetskog prvaka! Na putu do finala BiH je izgubila samo jedan set i to u susretu červrtine finala sa Njemačkom (3-1). U polufinalnom susretu reprezentacija BiH savladala je selekciju Egipta (3-0), dok su u grupnoj fazi u okviru grupe C naši momci maksimalnim rezultatom savladali Kazahstan, Brazil i Hrvatsku.

 

#Sport