Članak

Košarac od Džaferovića traži službeno vozilo, Špirić se pravda za nedolazak na sjednice

U svojoj bogatoj političkoj karijeri Nikola Špirić napravio je više velikih zaokreta

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac uputio je predsjedavajućem Šefiku Džaferoviću i članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zahtjev da mu se odobri korištenje službenog automobila kako bi otputovao u Beograd i vidio se sa predsjednikom Miloradom Dodikom povodom svečanosti koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske,prenosi novinska agencija Patria.

Na ovaj način Košarac, ali i drugi poslanici SNSD-a kojima je Džaferović ranije potpisivao naloge i troškove službenih putovanja, daju legitimitet predsjedavajućem dok istovremeno u javnosti prave predstave traženjem ostavke i napuštanjem rada Parlamenta.

Tako po potrebi, poslanici SNSD-a u jednom trenutku kada im je potrebno naplatiti troškove priznaju, a u drugom osporavaju njegov legitimitet.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović uputio je poziv Staši Košarcu na svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, ali nije pozvao i predstavnike drugih srpskih stranaka u Parlamentu BiH (SDS, NDP i DNS).

Postavlja se pitanje zbog čega se vrši podjela srpskih stranaka i poslanika, i da li su 1992. godine Ustav RS pisali i usvojili reformisti Ante Markovića, koji su se u međuvremenu od pacifista i zagovarača građanske multinacionalne države preobukli u nova odijela velikih srpskih nacionalista.

I Nikola Špirić pisao je Šefiku Džaferoviću, sa kojim je zajedno predsjedavao BH Parlamentom od 2002. do 2006. godine, a tokom ovog mandata Republika Srpska je izgubila najveći broj nadležnosti. Dopisom upućenom Kolegiju Predstavničkog doma Špirić se ogradio od svojih partijskih kolega tvrdnjom da ne bojkotuje rad Parlamenta, već da na zasjedanje ne dolazi zbog nespojivosti funkcije ministra finansija i poslanika, te poštovanja principa odvojenosti zakonodavne i izvršne vlasti.

U svojoj bogatoj političkoj karijeri Nikola Špirić napravio je više velikih zaokreta, pa će vrijeme pokazati da li je posljednje pisanje samo naznaka da će među prvima napusti brod u koji je voda već duboko prodrla, javlja BNTV. 

#BiH