Članak

Prvi mart: Naredne četiri godine ključne za opstanak povratničkih zajednica

Veoma je važno da se državni nivo fokusira na evidenciju izbjeglih i efikasno informisanje o bitnim pitanjima poput zaštite imovinskih prava u domovini.

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” pozdravila je formiranje vlasti na državnoj i entitetskoj razini, uz nadu da će se u naredne četiri godine riješiti goruća pitanja od važnosti za izbjegla, raseljena lica i povratnike u Bosni i Hercegovini, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Vjerujem da će ministrica Semiha Borovac i ministar Edin Ramić prepoznati značaj saradnje i rada na zajedničkim projektima. Veoma je važno da se državni nivo fokusira na evidenciju izbjeglih i efikasno informisanje o bitnim pitanjima poput zaštite imovinskih prava u domovini. S druge strane, od ministra Ramića očekujemo da nastavi sa radom u povratničkim zajednicama, sa posebnim osvrtom na povezivanje povratnika, jedinstven rad od Prijedora do Trebinja na gorućim pitanjima osiguranja ravnopravnog pristupa zapošljavanju, zaštite stečenih prava u Federaciji, razvojnim projektima za izolirana mjesta, pitanju obrazovanja bez diskriminacije, te konačno većoj građanskoj i političkoj participaciji Bošnjaka-povratnika u RS - rekao je Salihović.

- Sada očekujemo raspravu o budžetu Federacije BiH, gdje se nadamo da će zastupnici, uvažavajući svu hitnost, ipak amandmanski djelovati te podići izdvajanja za zdravstvenu zaštitu povratnika za 500 hiljada maraka, koliko je Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije procijenio da je potrebno za puni pristup bolničkom liječenju povratnika iz FBiH u entitet RS - zaključio je Salihović.

#BiH