Članak

Heroj koji ne krije suze

I u cijelom haosu, politika je odlučila da ga smijeni. Nije podoban onaj kojeg ne zanima kako se ko zove, iz koje stranke dolazi, ni iz kojeg entiteta. Na svu sreću, smjena koju je žarko željela vlast

Katastrofalne majske poplave koje su, nažalost, obilježile 2014. godinu ujedinjavale su ljude u nevolji i sa ove i sa one strane međuentitetske linije, piše novinska agencija Patria.  

Pomagali su brojni, od vatrogasaca, Oružanih snaga BiH, ronilaca, kajakaša...do običnih ljudi.

Ali, valjalo je sve to uvezati, usmjeriti...  

Danima i noćima tada nije spavao pomoćnik ministra za sigurnost BiH i šef Operativno-komunikacijskog centra Samir Agić. Nije spavala ni njegova ekipa.

Najteži posao u koordiniranju helikopterskih letova, slanju humanitarne pomoći i spašavanju ljudi kojima su životi visili o koncu odradio je upravo Agić.

Kada su stigli vapaji iz naselja u okolini Bratunca, iako vlasti u manjem bh. entitetu nisu željele uputiti Sarajevu poziv za pomoć, Agić je sam na svoju ruku potpisao nalog za helikopterski let i spasio ljude. Dan poslije zahvalili su mu iz Banja Luke.

Ta zahvala „političke prirode“, ovom heroju koji ne krije suze kada se suoči sa ljudskom patnjom nije trebala. Zahvala su mu bili spašeni životi.

I u cijelom haosu, politika je odlučila da ga smijeni. Nije podoban onaj kojeg ne zanima kako se ko zove, iz koje stranke dolazi, ni iz kojeg entiteta.

Na svu sreću, smjena koju je žarko željela vlast Republike Srpske nije uspjela. Agić je nastavio svoju humanu misiju. I nije prestao ni kada se voda povukla.

Jer, tada su opet na scenu isplivali politički problemi. Oni najgore vrste. Koji entitet, koji konstitutivni narord treba da dobije više humanitarne pomoći.

I taj je posao uspješno obavio. Poplave koje su u maju pogodile BiH, samo su jedna kockica u mozaiku u humanoj misiji koju Agić obavlja uspješno već godinama.

BIOGRAFIJA

Samir Agić, rođen je 17. augusta 1968. godine u Travniku. Osnovnu, srednju školu i Fakultet političkih nauka završio je u Sarajevu 1992. godine.  

Od aprila 1992. pridružio se Armiji RBiH, ranjavan nekoliko puta.   

Od 1995-2004 zaposlen u Ministarstvu odbrane F BiH, a od 2004. u Ministarstvu sigurnosti BiH na poslovima šefa  Odsjeka za Civinu zaštitu.

U decembru 2005. godine imenovan je za pomoćnika ministra za civilnu zaštitu u  Ministarstvu sigurnosti BiH, a nakon transformacije Sektora 2009. godine na poziciju pomoćnika ministra za zaštitu i spašavanje.

U periodu od 2004. do danas obavljao je značajne dužnosti i aktivnosti u domenu međunarodne saradnje.

Magistrirao 2011. u Sarajevu, doktorirao 2013. godine u Beogradu. Oženjen, otac dvoje djece.

#BiH