Članak

Patnja Palestinaca: Bez formalne zaštite od Izraela

U bombardovanju je poginulo više od 2.000 ljudi, a primirje je psotignuto uz posredovanje Egipta.

Izraelska vojska 8. jula započela je napad na Pojas Gaze, a samo u prvih pet dana napada poginulo je 148 Palestinaca, uključujući veliki broj djece, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na izraelsku agresiju izostala je reakcija svjetskih sila, a tek u avgustu reagiraju evropski zvaničnici da se zaustavi krvoproliće.

Tokom agresije granatirane su bolnica, škole, a brojne javne ličnosti su osudile nasilje među kojima su i bh. fudbaleri Asmir Begović i Vedad Ibišević.

Za to vrijeme, udruženja Palestinaca u BiH i brojni građani protestnim šetnjama davali su podršku Palestini.

Od početka napada Izraela na pojas Gaze ubijeno je više od 2.148 Palestinaca, 450 djece i ranjeno njih više od 10.000, rušene su kuće, škole, bolnice, kazao je Madžid Maruf (Majed Maarouf), predsjednik Udruženja „Palestinska zajednica u BiH“.

Primirje je postignuto tek 26. avgusta uz posredovanje Egipta što podrazumijeva prekid vatre bez vremenskog ogrničenja koji uključuje i odobrenje Izraela da okonča blokadu Gaze da bi se omogućilo dopremanje namirnica i građevinskog materijala u tu teritoriju.

Zbog bombardovanja, mnogima je narušeno zdravlje. Izrael nije prestao sa pritiscima pa su tako zabranjivali Palestincima ulazak u Al Aksa džamiju, a osim toga i norveškom doktoru Mads Gilbertu zabranili su ulazak u Gazi iako je već više od decenije u Palestini.

Dobra vijest stigla je iz Švedske krajem oktobra, ona je priznala Palestinu kao državu.

Da nevoljama nema kraja, pokazalo se krajem novembra kada je zbog poplava u pojasu Gaze proglašeno vanredno stanje i mnogi su napustili svoje domove.

Kraj godine za Palestinu je donio novu brigu. Naime, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak navečer nije prihvatilo prijedlog rezolucije koja je trebala osigurati da se Izrael povuče s okupirane palestinske teritorije, u naredne tri godine, kao i formiranje nezavisne države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Stručnjaci su ranije upozoravali da Nacrt rezolucije neće biti usvojen jer su se ovome snažno protivile Sjedinjene Američke Države (SAD), prenosi bh. novinska agencija Patria.

#Svijet