Članak

Domaćini prijema povodom Dana državnosti BiH Izetbegović i Čović

Brojne zvanice čestitale su Dan državnosti domaćinima bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću čiji je ovo prvi zvanični prijem nakon konstituirajuće sjedni

U zgradi Predsjedništva BiH oko 18 sati počeo je svečani prijem povodom 25. novembra Dana državnosti BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Brojne zvanice čestitale su Dan državnosti domaćinima bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću čiji je ovo prvi zvanični prijem nakon konstituirajuće sjednice 17. novembra.

Već "tradicionalno" prijemu ne prisustvuje srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je to pojasnio riječima da ne postoji zakon o državnim praznicama. On danas prisustvuje konstituirajućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Prijemu prisustvuju zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života BiH, kao i zvaničnici međunarodne zajednice.

Izetbegović i Čović u svom govoru kazali su da treba graditi jaku, politički stabilnu i ekonomski jaku BiH. Neće biti lako, ali treba slijediti principe ZAVNOBiH-a.

Miro Lazović bh. političar je kazao da je došlo do personalne promjene u Predsjedništvu BiH, ali ne i promjene političke prakse jer na prijemu nema Mladena Ivanića. On je kazao da je potrebno zakonom odrediti državne praznike. 

 

#BiH