Članak

Visoki politički zvaničnici obišli spomen obilježja i mezarja

Komšić je u izjavi na medije napomenuo važnost ovog datuma

Od jutros je u BiH svečano, jer naša domovina slavi svoj rođendan, piše novinska agencija Patria. Tim povodom visoki politički dužnosnici obilaze spomen obilježja i mezarje gdje se polaže cvijeće, javlja reporter Patrie.

Na Vječnu vatru cvijeće su položile mnogobrojne delegacije između ostalih Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predstavnici KS, Općine Centar, boračke organizacije, volonteri Crvenog krsta...

Izetbegović je kazao da je ovo dan kad je BiH kao ravnopravna republika ušla u sastav Jugoslavije.

- Mislim da BiH ovih dana ponovo okreće jednu pozitivnu stranicu historije, da opet dobijamo jednu kritičnu masu koja je spremna da podrži suverenitet i oporavak BiH - rekao je Izetbegović.

Komšić je u izjavi na medije napomenuo važnost ovog datuma.

- Da nije bilo 25. novembra 1943. godine BiH ne bi mogla ostvariti smaostalnost kada se raspadala Jugoslavija. Tada je BiH obnovila svoju državnost - kazao je Komšić. 

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, predstavnici vlasti i druge delegacije položili su cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 1992-1995 godina na Trgu djece Sarajeva.

Inače, na današnji dan prije 71 godinu, u Mrkonjić Gradu, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog.

#BiH