Članak

Stečajni upravitelj ušao u najstariju bh. firmu za proizvodnju ortopedskih pomagala

Senad Osmanagić, direktor Neretve upozorio je danas da je grupa radnika mimo znanja stečajnog upravitelja bila na sastanku kod ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice, što on smatra direktn

Stečajni upravitelj Jasmin Šarenkapa kojeg je odredio Sud u Sarajevu, već drugu sedmicu se nalazi u državnoj kompaniji Neretva, a prema saznanjima novinske agencije Patria on će već naredne sedmice odlučiti o sudbini jedine bh. nacionalne firme za proizvodnju ortopedskih pomagala, koja nakon rata u BiH posluje dosta teško.

Neretva je najstarija kompanija za proizvodnju ortopedskih pomagala u BiH, osnovana nakon završetka Drugog svjetskog rata, a koja se trenutno nalazi u dosta teškoj situaciji, sa neizmirenim obavezama prema radnicima i državi.

Položaj Neretve dodatno su zakomplikovale tužbe jednog dijela radnika, zbog čijih potraživanja zaostalih plaća je Sud prodao glavnu zgradu firime u centru Sarajeva, čime je faktički dovedena u pitanje kompletna dalja proizvodnja.

Stečajni upravitelj naredne sedmice podnijet će izvještaj Sudu u Sarajevu, na osnovu kojeg će Sud proglasiti stečaj Neretve, što bi značilo da će vlasti KS pokušati spasiti Neretvu, ili će donijeti odluku o likvidaciji, odnosno gašenju firme.

Senad Osmanagić, direktor Neretve tvrdi da je grupa radnika mimo znanja stečajnog upravitelja bila u petak na sastanku kod ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice, što on smatra direktnim kršenjem zakona, odnosno boji se da bi to dodatno moglo zakomplikovati položaj Neretve, piše NAP.

 

#Biznis