Članak

DF apeluje na MUP KS da ne odustaje od pružanja usluga sarajevskim fudbalskim klubovima

Smatramo neophodnim da strane u sporu hitno pristupe rješavanju međusobnih problema. U toku naredne sedmice, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i član kluba DF-a, Sejo Bukva, pozvaće predstavn

Demokratska fronta KO Sarajevo apeluje na MUP KS da ne odustaje od pružanja usluga sarajevskim fudbalskim klubovima u organizovanju domaćih utakmica Premijer lige BiH, prenosi novinska agencija Patria.

- Smatramo neophodnim da strane u sporu hitno pristupe rješavanju međusobnih problema. U toku naredne sedmice, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i član kluba DF-a, Sejo Bukva, pozvaće predstavnike strana u sporu na otvaranje pregovora o metodama rješavanja problema. Finansijska situacija u domaćem sportu je zabrinjavajuća. FK Olimpic, FK Sarajevo i FK Željezničar nisu u mogućnosti platiti iznos duga na način na koji se to od njih zahtjeva.

Naime, radi se o ukupno 860.000 KM koje klubovi moraju platiti, a po osnovu nagomilanih dugova troškova organizacije utakmica od strane MUP-a KS i to:FK Olimpic 120.000 KM, FK Sarajevo 310.000 KM i FK Željezničar 430.000 KM.  Klubovi ne spore dugovanja već traže pomoć u isplaćivanju istih. Smatramo da treba pristupiti vansudskom rješavanja spora. Također, potrebno je odobriti klubovima odgodu plaćanja duga, mogućnost plaćanja na rate po dogovorenoj dinamici, eventualno kompenzirati dio duga kao i primijeniti druge metode koje će biti prezentovane na sastanku.

Također, smatramo da su trenutna zakonska rješenja nedostatna i da vrlo često idu na štetu klubova, te da treba aktivno tražiti nova zakonska rješenja koja bi bila pravednija i koja bi klubovima omogućila jeftinije uslove organizacije utakmica, čime bi pružili jedan od vidova podrške razvoju sporta u Kantonu Sarajevo, a koji u politikama Demokratske fronte zauzima bitno mjesto kao aktivnost izuzetno bitna za razvoj djece i omladine.

KO DF Sarajevo prije svega apeluje na MUP KS i druge nadležne organe da nastave sa pružanjem usluga osiguravanja utakmica sarajevskim premijerligašima prema ranijem ugovoru i da im se ne prijeti otkazivanjem pružanja usluga, a samim time otkazivanjem utakmica što bi za njih moglo imati daljnje negativne finansijske konsekvence

#BiH