Članak

Ef. Velić: ISIL je formiran u centrima moći, cilj im je ogaditi islam generacijama koje dolaze

Idolatrija je danas poprimila drugačije forme, manifestira se preko centara moći koji se obožavaju, loža koje vladaju, novca, moći, obožavanja čovjeka, idola, upozorava sarajevski imam i publicista Mu

Idolatrija je danas poprimila drugačije forme, manifestira se preko centara moći koji se obožavaju, loža koje vladaju, novca, moći, obožavanja čovjeka, idola, upozorava sarajevski imam i publicista Muhamed ef Velić, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Zgrožen je, kaže, činjenicom da su ISIL-ovci u nekom muzeju u tek osvojenom muslimanskom gradu rušili i lupali muzejske statue, misleći da tim činom spašavaju Ummet od opasnog širka i odiozne idolatrije.  No, tako nešto, objašnjava Velić, itekako je pogrešno.

- Kada je Allahov poslanik Muhammed, a.s., osme godine po hidžri ušao i osvojio Mekku, u Kabi je zatekao 365 idola i kipova, koje su mušrici obožavali i kojima su se klanjali. To su bili pravi kipovi i idoli. Dok ih je obarao, učio je ajete iz sure Isra: "I reci: došla je Istina a nestalo je laži. Laž doista nestaje."

Zar onda sumnjamo u potpunost misije Allahovog Poslanika, a.s., koji je završio i u potpunosti uništio tu vrstu idolatrije?! Učio je: "I reci: došla je Istina a nestalo je laži!" – objašnjava Velić.

Danas je, upozorava, idolatrija poprimila drugačije forme, ona se manifestira u drugim oblicima i načinima: preko centara moći koji se obožavaju, loža koje vladaju, novca, moći, antropocentrizma, obožavanja čovjeka, ljudskih ikona i idola itd.

- Tim se novim kipovima i idolima ljudi klanjaju, tim idolima u ideologijama i svim silnim izmima. A kamene statue su u tom kontekstu smiješne i nevažne.

Isto tako, kada je veliki muslimanski vojskovođa Amr ibn El-As 640. godine po miladu osvojio Egipat, mogao je narediti svojoj vojsci i ashabima da macolama razruše Sfingu u Gizi, ali nije. Ostavio ju je radi ibreta i pouke, kako su prošli oni koji nisu prihvatali Allahove Poslanike, a.s. Tek su je mnogo kasnije francuski vojnici oštetili.

Ashab Amr nije rušio već je gradio, osnovao je Fustat i napravio veliku džamiju koja danas nosi njegovo ime. A to je bilo sve za vrijeme vladavine pravednog halife Omer ibnul-Hattaba.

A danas treba biti pametniji i veći musliman i od samih ashaba, subhanallah!

A ovu ljagu koju na muslimane tovare ISIL-ovci masovnim klanjem i spaljivanjem živih ljudi, trebat će vremena i generacija da se spere. Jer, ovo što rade, zapravo, hoće da "ogade" i islam i muslimane generacijama koje dolaze.

Zato vjerujem da su oni nastali i formirani u onim centrima moći kojima je baš to cilj i tendencija.

Allah da sačuva muslimane u lijepom, čistom, ugodnom, graditeljskom i miroljubivom islamu, kakav on zapravo i jeste – kaže Velić, prenosi Patria. 

 

#BiH