Članak

I Karamarko prijeti: Bez rješenja hrvatskog pitanja, nema ni rješenja niti ostalih problema u BiH

On je dodao da su Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu najmalobrojniji narod, ali nisu manjina, nego su jedan od tri konstitutivna naroda.

U toku je zasjedanje Hrvatskog narodnog Sabora, a njemu nije mogao prisustvovati predsjednik HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko te je uputio pismo, prenosi novinska agencija Patria.

On je u svom pismenom obraćanju dao punu podršku Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH u njegovoj retorici u kojoj čak traži i reustroj BiH na četiri federalne jedinice.

Trenutna pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini daleko je od, kako,ustavnopravne tako i institucionalne i stvarne ravnopravnosti. Hrvatski narod, uostalom kao i drugi narodi, jedan je narod koji sada, u najvećem broju živi u svojoj državi, Republici Hrvatskoj , ali je njegova država i Bosna i Hercegovina i nikada se neće odreći svoga prava na BiH kao svoju drugu domovinu i državu. Hrvati u Bosni i Hercegovini za sebe ne traže ništa više, ali neće i ne mogu pristati niti na ništa manje, nego što imaju druga dva konstitutivna naroda – kazao je Karamarko.

On je dodao da su Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu najmalobrojniji narod, ali nisu manjina, nego su jedan od tri konstitutivna naroda.

- A aktualne političke tendencije u Bosni i Hercegovini i ponašanje prema Hrvatima, je ispod razine kakvu imaju pojedine nacionalne manjine u nekim državama. Institucionalna neravnopravnost Hrvata u BiH je prepoznata i od strane svih važnih međunarodnih čimbenika, a nadam se da je prepoznaju i politički predstavnici druga dva konstitutivna naroda. To je problem koji mora biti riješen, jer je hrvatski identitet jedan od temelja identiteta Bosne i Hercegovine.
Ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda uvjet je opstanka BiH kao jedinstvene države – naveo je Karamarko.

Odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlanskoj integraciji BiH kao države, zaprijetio je Karamarko dodajući da se time narušava i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe.

- Bez rješenja hrvatskog pitanja, nema ni rješenja niti ostalih problema u BiH. Hrvatska, kao država, ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine i imamo pravo reći što mislimo o položaju Hrvata u BiH, jer o stabilnosti BiH ovisi i stabilnost Hrvatske.

Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH,ali prvi i nezaobilazan uvjet , kao što sam već istakao, za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i Nato je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH – kazao je Karamarko dodajući da je došlo vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH konačno sjednu i započnu, ili , bolje rečeno , nastave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana.

#BiH