Članak

Bh. ambasadorica u UN-u izbjegla glasanje o Krimu

Bosna i Hercegovina izbjegla je glasanje u Ujedinjenim narodima o referendumu na Krimu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Ambasadorica Čolaković se nije pojavila na glasanju.

Bosna i Hercegovina izbjegla je glasanje u Ujedinjenim narodima o referendumu na Krimu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Na taj način, BiH se svrstala među 24 države koje nisu uopće glasale o rezoluciji UN-a kojom se referendum na Krimu u Ukrajini proglašava ništavnim i nevažećim. Rezolucija je, inače, usvojena sa 100 glasova za, 11 protiv, a 58 suzdržano, dok je BiH u četvrtoj grupi država koje uopće nisu glasale.

Ambasadorica BiH pri Ujedinjenim narodima Mirsada Čolaković je, kako saznajemo, dobila instrukciju od Ministarstva vanjskih poslova BiH da tako postupi, obzirom da se Predsjedništvo nije moglo usaglasiti o podršci ovoj rezoluciji. Isto tako je postupila i srbijanska delegacija.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je uložio veto i spriječio priključenje BiH grupi svjetskih država koje se protive odvajanju Krima od Ukrajine.

Rezolucija u svom fokusu ima zadržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, i stav da međunarodna zajednica neće priznavati bilo kakve teritorijalne izmjene na Krimu ili bilo kojem dijelu Ukrajine ili u pogledu statusa Crnog mora. 

#BiH