Članak

Vlada povratnicima u RS garantira sva prava u FBiH

Kako je za novinsku agneciju Patria potrvdio Izudin Livadić, šef kabineta Adila Osmanovića, ministra za izbjeglice u Vladi FBiH ovaj zakon naći će se pred poslanicima Parlamenta FBiH već sutra.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj i telefonski održanoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine. Kako je za novinsku agneciju Patria potrvdio Izudin Livadić, šef kabineta Adila Osmanovića, ministra za izbjeglice u Vladi FBiH ovaj zakon naći će se pred poslanicima Parlamenta FBiH već sutra.

Ovim zakonom uređuju se uslovi, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u RS i Brčko Distrikt BiH, iz oblasti socijalne i zaštite porodice sa djecom, branilačko-invalidske i zdravstvene zaštite, te prava iz oblasti poreza na dohodak.

- Ovo je jedno sistemsko i zakonsko rješenje koje bi trebalo da poluči sasvim jedno drugu situaciju kod prijavljivanja prebivališta u RS. Ovo je odgovor na stanje u kome popriličan broj ljudi zbog neostvarivanja prava u entitetu vezano za zdravstvenu zaštitu itd. ne vrše povratak na prijeratna boravišta. Na neki način usvajanjem ovog zakona mogli bi nastaviti koristiti ta prava, a prijaviti svoje prebivalište u RS i tako postati građani RS-a u punom kapacitetu – kazao je Livadić.

Federalna vlada je tekst Zakona utvrdila na 90. sjednici od 4.12.2013. godine, a danas  ge je ponovo razmatrala i uvažila zahtjev Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica da u parlamentarnu proceduru uputi po hitnom, umjesto po dosadašnjem skraćenom.

- Ovaj zakon povratnikom smatra osobu koja je ostvarila ili će ostvariti pravo na povratak iz Federacije BiH u RS i BDBiH, uz obaveznu prijavu mjesta prebivališta u mjestu povratka, bez ograničenja u pogledu datuma prijave prebivališta u mjestu prijeratnog prebivališta. Ovaj zakon će doprinijeti očuvanju dostojanstva žrtava, pospješiti opstanak bošnjačke i hrvatske zajednice na prostorima RS, a posebno u mjestima gdje su prije rata bili većinsko stanovništvo - pojasnio je Livadić za NAP.

Prava iz ovog zakona mogu ostvariti osobe koje su se dobrovoljno vratile i prijavila prebivalište u mjesto prijeratnog prebivališta u RS ili BDBiH i koja su imala prebivalište ili boravište u FBiH, po osnovu statusa raseljene osobe. Ove osobe zadržavaju korištenje stečenih prava i ostvaruju prava u skladu sa ovim zakonom ukoliko su prije stupanja na snagu ovog zakona imala boravište odnosno prebivalište u FBiH, pod uslovom da ta prava ne ostvaruju po propisima RS ili BDBiH.

#BiH