Članak

Budimir gura Prcića u Komisiju za vrijednosne papire

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir još uvijek nije Parlamentu FBiH predložio listu novih članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, saznaje bh. novinska agencije Patria (NAP). Problem nastao z

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir još uvijek nije Parlamentu FBiH predložio listu novih članova Komisije za vrijednosne papire FBiH, saznaje bh. novinska agencije Patria (NAP).

Razlog tome jeste, kako saznajemo, neslaganje sa potpredsjednicima Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom u vezi sa imenovanjem novog saziva utjecajne komisije.

Njen posao je nadzor nad finansijskim tržištem u BiH, a zbog isteka mandata aktuelnom sazivu mjesecima je bilo blokirano funkcioniranje tržišta vrijednosnih papira u BiH. Autentičnim tumačenjem zakona njen je rad deblokiran, ali se ipak moraju imenovati novi članovi.

Prema izvorima Patrie u predsjedništvu FBiH, blokada u imenovanju je nastala zbog Budimirovog insistiranja da u novoj Komisiji, i to na mjestu predsjednika, bude Denis Prcić, direktor Američko-bosanskog koledža u Sarajevu. Budimir je navodno rekao da o Prciću nema rasprave, što nije bilo prihvatljivo jednom od dva potpredsjednika.  

Iz izvora u Predsjedništvu FBiH se tvrdi da je Prcić, faktički lobist i posrednik, te kao takav nije adekvatan kadar za Komisiju za vrijednosne papire, koja mora štititi tržište i interes građana.

Nezvanično se tvrdi da protiv Prcića postoji i aktivna krivična prijava zbog pokušaja iznude provizije od Vlade FBiH u vezi sa poslovima u namjenskoj proizvodnji, no od nadležnih do ovog trenutka nismo mogli dobiti potvrdu za to.

Istovremeno, Prcić, kao čelnik Američkog univerziteta ima jake veze, posebno zbog činjenice da među studentima na tom univerzitetu ima značajan broj djece utjecajnih ljudi, političara i biznismena.

Kako su mediji ranije javili, na konkurs za članove Komisije za vrijednosne papire javila su se 33 kandidata, a među njima su i tri sadašnja člana Milorad Rajlić, Matej Živković i Hasan Ćelam. Među prijavljenima su i Kemal Čaušević, Zlatan Dedić, Tarik Kurbegović, Huso Sarić, Abid Šarić, Ivica Knezović, Ekrem Čagalj, Ivanka Galić, Adi Ahić, Niko Dujo, Esma Hamzagić, Adnan Zukić, Elmir Jahić, Mladen Miletić, Jasmina Polić, Lana Mujanović, Marko Šantić, Ognjen Samardžić i Edin Gičević.

#BiH