Članak

Sarajlije o proslavi Erdoanove pobjede: Bilo ih je lijepo vidjeti

Sarajlije uglavnom podržavaju turskog premijera i njegovu AK Parti. Čak, i onaj manji broj građana, koji u njemu vidi konzervativca i diktatora, ne osporava mu snažan ekonomski napredak koji je donio

Premijer Turske Redžep Tajip Erdoan sinoć je, nakon što je njegova AK Parti osvojila načelnička mjesta u svim većim gradovima u toj zemlji, uputio tople pozdrave i u Sarajevo.

Veza između glavnog grada BiH i turskog premijera Erdoana vidljiva je od ranije. Vidjelo se to i sinoć, kada je grupa studenata sa Internacionalnog univerziteta Burch u Sarajevu, zajedno sa studentima sa nekoliko drugih fakulteta, Erdoanovu pobjedu proslavljala vozajući se sarajevskim ulicama automobilima sa istaknutim turskim zastavama.

Sarajlije uglavnom podržavaju turskog premijera i njegovu AK Parti. Čak, i onaj manji broj građana, koji u njemu vide konzervativca i diktatora, ne osporava mu snažan ekonomski napredak koji je donio Turskoj.

Ševko Abaz (75) kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako se cijeli svijet može okrenuti protiv Erdoana, ali za njega je jučerašnji izborni rezultat jedini pravi pokazatelji o kakvom se čovjeku radi.

- Ako Turci kažu da je dobar državnik, onda tu više nema dileme. Oni najbolje znaju ko je taj čovjek. Oni žive sa njim – kaže Abaz. Prisjetio se 1968. godine, kada je bio u turističkoj posjeti Turskoj. Tamo je vidio samo bijedu. Danas to ni izbliza nije tako.

- Prije 40 godina u njihovim hotelima napon u utičnicama bio je 110 volti, a kod nas je svaka kuća imala 220 volti. Pogledajte gdje je sada Turska, a gdje je BiH. Pretekli su nas – kaže Abaz.

Mirnes Tahirović, iako tek 16-godišnjak, prati politička dešavanja u Turskoj. To je, kaže, zbog njegovog sandžačkog porijeka, i činjenice da mnogo njegovih sunarodnjaka danas živi u Turskoj.

Čak mu je bila zanimljiva i sinoćnja proslava studenata na sarajevskim ulicama.

- Bilo ih je lijepo vidjeti – govori Dahirović.

Semir Avdić i Mustafa Nikšić, nisu previše oduševljeni Erdoanom i političkim odlukama koje donosi, iako, kažu, niko mu ne može osporiti ekonomski napredak koji je donio svojoj zemlji.

- Mislim da u nekim stvarima ponekad pretjera. Imam osjećaj kao da Tursku zatvara u sebe, da ih izoluje od ostatka svijeta. Evo, ovi njegovi potezi da zabrani društvenu mrežu twiter, meni to nikako nije jasno – kaže Avdić.

#BiH