Članak

Maestro Nuhanović na "Danima bosanske muzike u Turskoj"

Svjetski eminentni poznavaoci njegovog rada i djela, za razliku od ovdašnjih umjetnika, prepoznali su kvalitete maestra Nuhanovića, koji dobija brojne pozive kako iz zemalja regiona

Na prijedlog ambasadora BiH u Republici Turskoj Damira Džanke u oktobru ove godine bit će održan koncert pod nazivom "Dani bosanske muzike u Turskoj", dogovoreno je u petak 27.februara u direkciji Turske opere i baleta, piše novinska agencija Patria. 

Delegaciju su činili ambasador Džanko, dr.Rahman Ademi, direktor  Instituta Yunus Emre za Balkan, Aida Yanik predstavnica Ministarstva kulture i turizma Republike Turske i maestro Emir Nuhanović.

Delegaciju je primio generalni direktor Opere i baleta Turske maestro Selman Ada. Pored navedenog koncerta dogovorena je i buduća saradnja maestra Nuhanovića sa ovom najznačajnijom muzičkom institucijom u Turskoj.

Ista delegacija je posjetila i Predsjednički orkestar u Ankari i razgovarala sa direktorom ovog orkestra Ajdžan Sandžarom. Dogovoreno je skoro gostovanje ovog orkestra u BiH i to u Sarajevu , Banja Luci i Mostaru.  

Maestro Nuhanović, kao dirigent ovih koncerata  će u narednim danima predložiti program. U planu je još nekoliko koncerata i u Istanbulu.Ovo je veliko priznanje za našeg umjetnika, koji je veoma uspješno od 1994. do 2007. godine vodio Sarajevsku filharmoniju, kojoj mu danas ne daju ni prići. 

Svjetski eminentni poznavaoci njegovog rada i djela, za razliku od ovdašnjih umjetnika, prepoznali su kvalitete maestra Nuhanovića, koji dobija brojne pozive kako iz zemalja regiona, tako i Turske da sarađuje sa njihovim muzičkim institucijama. 
 

#Lifemagazin