Članak

Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska

Mi smo u Agencije dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili, kaže Pupić.

Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH njegovateljice iz BiH nemaju takava iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.

- Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50 – kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.

Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22  kandidata su došle odbijenice.

- Mi smo u Agencije dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili – dodao je Pupić.

Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.

- Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj,  Austriji, Švicarskoj, Turskoj  i sl – dodao je Pupić.

 

#Biznis