Članak

SIPA nema portparola, Jozić policijska službenica

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno nema portparola, a aktuelna osoba zadužena za odnose s javnošću Kristina Jozić odnedavno se predstavlja kao policijski službenik, saznaje bh. novi

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) trenutno nema portparola, a aktuelna osoba zadužena za odnose s javnošću Kristina Jozić odnedavno se predstavlja kao policijski službenik, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, nakon što je direktor Goran Zubac uklonio bivšu portparolku Željku Kujundžiju ovo mjesto je faktički upražnjeno, jer mjesto portparola ne može obavljati policijski već državni službenik.

Inače, Kujundžija je smijenjena na osnovu montiranog procesa, a što je prošlo bez ikakve osude javnosti ili regiranja nevladinog sektora, piše novinska agencija Patria.

Kujundžija je na mjesto portparola SIPA-e došla s mjesta novinara u Centru za istraživačko novinarstvo. Naš izor iz SIPA-e otkriva da je upisala i magistarski smatrajući da se treba usavršavati i napredovati.

Isti dan kad je režirana Disciplinska komisija SIPA-e Kujundžiju proglasila odgovornom za kršenje radne dužnosti te joj je izrečena disciplinska mjera „pismeni ukor“ pripremljeno je i proslijeđeno na potpis rješenje kojim se određuje da policijski službenik Kristina Jozić privremeno obavlja poslove informisanja javnosti (kćerka Joze Jozića predratnog policajca, inače prijatelj Anđelka Hrgića).

- Nesporno je da je cijeli disciplinski postupak vođen sa ciljem da se Željka ukloni s radnog mjesta, a postavi neka druga osoba. U ovakvoj državi nije čudno da neko želi dovesti "svog" čovjeka umjesto "stručnog" čovjeka ali je strašan način kako se to radi – dodao je naš izvor.

Važno je napomenuti da je poslije ovakve odluke Odbor državne službe za žalbe ukinuo svaku odgovornost i sam postupak pokretanja postupaka proglasio neosnovanim.

- Po važećoj sistematizaciji radnih mjesta u SIPA-i državni službenik je portparol, a državnog službenika postavlja samo Agencija za državnu službu BiH.  Željka je premještena na neko drugo radno mjesto u regionalni ured SIPA-e Sarajevo. Tako je to mjesto upražnjeno – dodao je naš izvor.

I Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine je u svom postupku izdala rješenje u kojem ne samo da Željka nije kriva nego je učinjena diskriminacija.

- I sad dođe neko i kaže, e nećeš ti koja imaš 10 godina iskustva to raditi nego će raditi obični policajac. Ona niti bilo ko iz SIPA-e ne smije o tome govoriti. Tamo je najgora policijska država u državi. Strah i trepet. Umjesto da su se ti visoki policijski službenici, većina njih pred penziju, usprotivila njenom progonu kad je bio vrijeme možda bi i oni bili danas pošteđeni. Krug progonjenih se sve više širi. Slijedeći je definitivno komandant specijalne policije Mirsad Vilić – kaže naš izvor.

 

#BiH