Članak

Hasić: Vlasti KS se ponašaju kao pijani milijarderi!

Banke će rado dati kredit Kantonu Sarajevo, jer će ostvariti veliki profit, kaže Duljko Hasić, ekonomski ekspert. Kamate na taj kredit bit će ogromne, vjerovatno više desetina miliona KM.

Vlasti Kantona Sarajevo se ponašaju kao pijani milijarderi, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Duljko Hasić, ekonomski ekspert, komentirajući usvajanje budžeta KS, u kojem je predviđeno zaduženje od 140 miliona maraka.

Skupština KS jučer je većinom glasova zastupnika SDA, SBB, NSRzB, BOSS-a usvojila budžet od skoro 800 miliona KM. Iako za to nema dovoljno prihoda, predviđeno je zaduženje kod komercijalnih banaka. Hasić upozorava da će Vlada KS taj kredit morati tražiti po tržišnim uvjetima.

- To neće biti nikakav povoljan kredit. Kamata je za takve kredite i do pet posto, što znači da će i rata za kredit i kamata biti milionski. Nije se smjelo ići na ovaj korak, bolje bi bilo da se razmišljalo o nekoj racionalizaciji. Čini se da je ovo zaduženje predizborno, a poslije izbora potop – kaže Hasić.

Prema podacima iz prijedloga budžeta za 2014. Vlada KS je već u prošloj i u ovoj godini za kamate na kredite bankama koje posluju u BiH, tačnije Unicredit, Intesa Sanpaolo i Razvojnoj banci FBiH, izdvojila skoro četiri miliona maraka. Za 2013. kamate su bile 2,3 miliona, a za 2014. kamate su 1,7 miliona KM.

No, kada se uzme kredit ili više kredita za iznos od 140 miliona KM, ta stavka će se višestruko uvećati. Samo površnim izračunom u kreditnom kalkulatoru, na kredit od 140 miliona KM sa kamatnom stopom od 3 posto (a bit će sigurno veća), Vlada KS, odnosno građani, će platiti 22 miliona KM kamata, ako je kredit na 10 godina. Mjesečna rata će biti skoro 1,4 miliona maraka.

Ako, primjerice kredit bude na pet godina, kamata će biti dvostruko manja nešto više od 10 miliona, ali će mjesečni anuitet biti dvostruko uvećan. Hasić kaže da je uzimanje takvih kredita potpuno neracionalan potez.

- To je zaduživanje na uštrb građana. Slično se vlasti ponašaju i kada vode brigu o javnim preduzećima koje finansiraju iz budžeta, a stranke zapošljavaju svoje kadrove u ta preduzeća – dodaje.

Ali, Hasić posebno naglašava da ovi vladini krediti izazivaju loše posljedice po ukupnu ekonomiju i faktički podstiču zadržavanje visokih kamatnih stopa za privredu i građane.

- Neće Vladi KS biti uopće problem dobiti takav kredit, jer je on isplativ za svaku banku. Štaviše, kod nas su se banke, a to su strane banke uglavnom, i orijentirale na davanje kredita državi i različitim nivoima vlasti i od toga dobro žive. Nemaju potrebu plasirati kredite privredi ili građanima po povoljnijim uvjetima. Ovo je jako loš potez i za ekonomski razvoj – poručuje Hasić. 

#BiH