Članak

Njemačka neće blokirati ulazak BiH i Crne Gore u NATO

Izjava portparola njemačke kancelarke Angele Merkel da za Njemačku nije prioritet širenje Sjevernoatlanskog saveza (NATO) na istok, podigla je prašinu u zapadnom Balkanu, javlja bh. novinska agencija

Izjava portparola njemačke kancelarke Angele Merkel da za Njemačku nije prioritet širenje Sjevernoatlanskog saveza (NATO) na istok, podigla je prašinu u zapadnom Balkanu, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Primjerice, u Crnoj Gori su pojedini mediji to protumačili kao najavu Njemačke da će blokirati poziv toj zemlji da uđe u Savez na narednom samitu u Velsu. Portparol Merkel, Štefan Zajber je izjavio da "Savezna Vlada ne vidi u ovom momentu neophodnost za dalje proširivanje Saveza NATO na istok.“

- To za nas nije na listi stvari koje su sada nužne - kazao je Zajbert na konferenciji za novinare u Berlinu, javlja Beta. Portparol njemačke vlade time je odgovorio na pitanje kakav je stav Berlina o daljem širenju zapadne vojne alijanse, ne pominjući ni jednu zemlju ponaosob.

No, bh. stručnjak za NATO i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo kaže za agenciju Patria da tu izjavu njemačke vlade ne treba vezati za zemlje zapadnog Balkana, BiH i Crnu Goru koje čekaju članstvo u Savezu. Turčalo kaže da nema razloga vjerovati da bi Njemačka mogla blokirati ulazak BiH i Crne Gore.

- Tu izjavu treba razumjeti kao vrstu relaksacije odnosa prema Rusiji i ona se odnosi na eventualni proces integracije država koje graniče sa Rusijom, u prvom redu Gruzije i Ukrajine. Njemačka je i ranije imala stav da ne podržava integraciju tih država, obzirom da NATO kao vojno-politička alijansa ne može primiti u članstvo nestabilnu državu – kaže Turčalo.

Prema njegovim riječima, BiH je data perspektiva članstva i to nije sporno, a ni BiH ni Crna Gora, koja već na samitu u Velsu očekuje poziv za članstvo. 

#BiH