Članak

Panel diskusija o protestima u BiH i Općim izborima 2014

Sutra će u Vašingtonu Američki institut za mir i Institut za demokratije u razvoju organizirati javnu diskusiju sa stručnjacima iz regiona o aktuelnim protestima u BiH i mogućem utjecaju na Opće izbo

Sutra će u Vašingtonu Američki institut za mir i Institut za demokratije u razvoju organizirati javnu diskusiju sa stručnjacima iz regiona o aktuelnim protestima u BiH i mogućem utjecaju na Opće izbore u oktobru.

BiH se nalazi u najvećoj krizi od kad je Dejtonskim sporazumom 1995. godine prekinuta agresija na BiH. Godine političkog zastoja, loši ekonomski uslovi, kao i visoka stopa nezaposlenosti preko 44 posto i rastuće nezadovoljstvo građana političkim vođama, izazvalo je nasilne proteste u nekoliko bh. gradova koji su rezultirali padom četiri kantonalne vlade.

Dejtonski mirovni sporazum možda je uspio okončati rat, ali stručnjaci tvrde da je teritorijalna podjela zemlje spriječila zemlju od daljeg razvoja.

Priznati stručnjaci iz regiona razgovarat će o nedavnom valu protesta i njegovom utjecaju na predstojeće oktobarske izbore, kao i da li je moguća neka značajnija promjena sadašnjih političkih struktura.

Na panelu će govoriti Reuf Bajrović, predsjednik Instituta za demokratije u razvoju, Milada Vachudova, vanredni profesor Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, Darko Brkan, predsjednik UG „Zašto NE“, Renata Stuebner moderator i Viši programski stručnjak, Američki Institut za mir.

#BiH