Članak

Nova optužnica protiv Budimira do godišnjice hapšenja

Za 26 dana navršava se godina dana od kako je uhapšen Živko Budmir, predsjednik FBiH, a optužnica za nezakonita pomilovanja u Tužilaštvu KS u završnoj je fazi.

Za 26 dana navršava se godina dana od kako je uhapšen Živko Budmir, predsjednik FBiH, a optužnica za nezakonita pomilovanja u kantonalnom Tužilaštvu Sarajevo uskoro bi mogla podignuta, saznaje novinska agencija Patria. Sudeći po najavama iz Tužilaštva BiH optužnica bi mogla biti podignuta baš u vrijeme godišnjice od hapšenja Budimira.

Naime, nakon što se Sud BiH proglasio nenadležnim za „slučaj Budimir“ Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu intenzivno radi na optužnici protiv predsjednika Federacije Živka Budimira i drugih u vezi slučaja nezakonitih pomilovanja zatvorenika.

- Krivični  predmet koji se vodi u ovom Tužilaštvu protiv predsjednika Federacije BiH i drugih, nalazi se u završnoj fazi krivičnog postupka, te će javnost o tužilačkoj odluci u ovom predmetu biti blagovremeno obaviještena – kaže za NAP Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

Nakon što se Sud BiH proglasio stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih Živka Budimira, Zorana Mikulića, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca, slučaj je prebačen na kantonalni nivo.

Budimir se sumnjiči da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te da je prekršio Zakon o pomilovanju, kao i da je potpisivao pomilovanja osuđenika za teška krivična djela, a da je zauzvrat dobio novac.

 

 

#BiH