Članak

Ministri EU na neformalnom sastanku u Atini, BiH nije na tapetu

Ministri vanjskih poslova država Evropske unije sastat će se krajem sedmice u Atini u neformalnom formatu, poznatom kao Gymnich, ali zvanično neće razgovarati o Bosni i Hercegovini, rečeno je za NAP i

Ministri vanjskih poslova država Evropske unije sastat će se krajem sedmice u Atini u neformalnom formatu, poznatom kao Gymnich, ali zvanično neće razgovarati o Bosni i Hercegovini, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz Vijeća EU.

Šefovi diplomatija će u petak i subotu pod predsjedavanjem baronese Ketrin Ešton obaviti dvodnevne neformalne razgovore o svim aktuelnim pitanjima, uključujući i Ukrajinu, no kako nam je kazala Maja Kocijančić, portparol Ketrin Ešton, BiH nije na dnevnom redu. Drugog dana razgovora priključit će im se i ministri država kandidata za članstvo, Srbije, Turske, Makedonije, Crne Gore i Islanda, dok nije najavljeno učešće ministara zamalja potencijalnih kandidata iz BiH, Albanije i Kosova.  

Međutim, kako saznajemo, nije isključeno da će ministri razgovarati o situaciji u BiH, posebno, jer su u toku razmatranja o novom pristupu EU prema BiH, a protekle sedmice čak četiri ministra iz EU su posjetili Sarajevo. No, nikakve odluke se ne mogu očekivati.

 

#BiH