Članak

Adamović: Gačanina su htjeli izbaciti iz utrke za čelne pozicije

Advokat Vlado Adamović kazao je da je čudno da se disciplinski postupci uvijek pokreću u vrijeme kada se biraju neka od čelnih mjesta, piše novinska agencija Patria.

Nakon što je Disciplinska komisija Granične policije BiH kaznila zamjenika direktora GP BiH Enesa Gačanina odbijanjem 15 posto od plaće tokom dva mjeseca zbog slučaja 'Kutlovac', njegov advokat Vlado Adamović u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da je čudno da se disciplinski postupci uvijek pokreću u vrijeme kada se biraju neka od čelnih mjesta.

Naime, sutra počinju intervjui pred Nezavisnim odborom PSBiH s kandidatima koji su aplicirali za mjesto direktora Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela kao i zamjenika ovih agencija te dva zamjenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Među kandidatima je i Enes Gačanin, a Adamović izražava sumnju da je ova priča iscenirana kako bi Gačanina diskreditirala.

- To se skoro pokazalo kao pravilo. Čudna koincidencija je da, kada se ljudi prijave na konkurse, odjednom izniknu neke prijave. Gačanin je bio optužen za tri tačke, ali je za dvije oslobođen, a ova koja mu je stavljena na teret da je komunicirao s ministrom sigurnosti dajući netačne podatke, zapravo i nije tačna. On je dao podatke koji jese netačni, ali ih je dobio od druge osobe – kaže Adamović dodajući da ova vrsta kazne ne utiče na razvoj daljnje karijere, ali da je očito bio neki drugi cilj.

Gačaninov advokat uložio je žalbu, a na drugostepenom postupku koji će se voditi pred Koorodinacijskim tijelom za žalbe GP.

- Mom klijentu se stavljao na teret i nesavjestan rad u službi da povjereni zadatak nije odradio na pravi način, a zapravo mu niko nije ni povjerio taj zadatak i da je takvo ponašanje išlo na štetu službe, što je pred Disciplinskom komisijom GP odbačeno – dodao je Adamović. 

#BiH