Članak

O Titovom bunkeru piše britanski Daily Mail

Kako piše Daily Mail, postojanje ovog atomskog skloništa koje bi moglo izdržati nuklearni napad snagu od 20 kilotona - daleko moćniji od onih koje su pale na Hirošimu.

Britanski Daily Mail objavio je priču o Titovom bunkeru u Konjicu koji je godinama bio dobro čuvana tajna. 

Građen je po naredbi Josipa Broza Tita u tajnosti od 1953. do 1979., pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih saradnika. Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.

Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i "predsjedničkog bloka"), bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život za 350 ljudi tokom šest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna.

Kako piše Daily Mail, postojanje ovog atomskog skloništa koje bi moglo izdržati nuklearni napad snagu od 20 kilotona - daleko moćniji od onih koje su pale na Hirošimu - bio je poznat samo Titu, njegovim najbližim saradnicima te šačici vojnika koji su ga čuvali.

Zidovi tunela su izrađeni ručno od drveta. Cijeli objekat osvjetljava 6.000 neonki. Kompleks se prostire na 6500 četvornih metara, ima vlastite  svoje generatore, vodovod i klima-uređaj.

Tajni bunker je otkriven kada se BiH odvojila od Jugoslavije 1992. godine, a danas je ovaj bunker nacionalni spomenik i u njemu se održava Bijenale  savremene umjetnosti.

#Svijet