Članak

Meron se naljutio jer su žrtve poručile da će zatražiti njegovu ostavku

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" kazala je za Patriu kako nikada nije bio gori sastanak sa predstavnicima iz Haškog tribunala, na kom žrtve nisu dobile odgovore na tražena pita

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron naprasno je prekinuo sastanak koji je danas imao u Sarajevu sa predstavnicima udruženja žrtava, nakon što je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" poručila mu da će zatražiti njegovu ostavku, piše bh. novinska agencija Patria. 

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" kazala je za Patriu kako nikada nije bio gori sastanak sa predstavnicima iz Haškog tribunala, na kom žrtve nisu dobile odgovore na tražena pitanja, niti su uspjele iznijeti sve probleme s kojim se susreću. 

- Sebi ne mogu doći nakon Meronovih odgovora. Pitala sam ga ko je Šešelja pustio na slobodu, a on je odgovorio da Haško tužilaštvo nije na vrijeme uložilo žalbu. Ostala sam zatečena, jer mi je prije deset dana tokom  svog boravka u Sarajevu glavni tužilac Serge Brammertz rekao da Tužilaštvo jeste uložilo žalbu. Ko sada ne govori istinu? Mi želimo i dalje da vjerujemo u Haški tribunal, ali kako nakon ovakvih odgovora. Žrtve su sada zbunjene. Pa šta će onda biti s Karadžićem i Mladićem? Hoće li i oni biti pušteni na slobodu? Hoće li žrtve dočekati pravdu, pita se Hasečić. 

Na sastanku je Meronu rečeno kako žrtve ne mogu biti zadovoljne presudama koje se izriču ratnim zločincima, te da je kap koja je prelila čašu i zbog koje će biti zatražena njegova ostavka, upravo puštanje Šešelja na slobodu, čime zločinci i Srbija koja je izvršila agresiju na BiH bivaju nagrađeni. 

 

#BiH