Članak

Tužilaštvo BiH krije gdje je tužiteljica Dragica Glušac!

Afera „Gibraltar“ teška je preko pet miliona maraka

Da li je informacija državnoj tužiteljici Dragici Glušac, koja je nakon što je svih devet osumnjičenih u aferi "Gibraltar" pušteno na slobodu, naprasno otišla na bolovanje tajna koja se ne smije objaviti u javnosti!?

Sudeći prema odgovoru koje je bh. novinska agencija Patria nakon 20 dana čekanja dobila na upit da li se tužiteljica Glušac vratila na posao nakon bolovanja, očigledno jeste. 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić u e-mailu koji je danas stigao na našu adresu napisao: "Tužilaštvo ne može davati nikakav komentar na navedeni upit!?"

Patria je već objavila tekst, podsjećanja radi, da je Glušac nakon što je dobila veću sumu novca od dvojice aktera ove marketinške afere teške preko 5 miliona KM, preko noći otvorila bolovanje i izgubila se „negdje u masi“.  

Više od mjesec dana prošlo je, od kako je ona nakon što je uhapšeno devet osoba kazala da ima čvrste dokaze u rukama, te da je slučaj neoboriv, a u međuvremenu se nije dogodilo ništa. 

Otuda opravdana sumnja da su političke mecene marketinških magova uhapšenih u spektakularnoj akciji SIPA-e, itekako imale utjecaja uz dobijeni keš, da tužiteljica Glušac inače poznata kao advokatica fočanskog monstruma Radovana Stankovića i općinska sutkinja koja je uvjetno osudila silovatelja ode na izmišljeno bolovanje, a da se slučaj na taj način zataška.

Pokazala je to i na ročištu za određivanje mjere pritvora po prijedlogu Tužilaštva BiH, kada je dokaze očigledno namjerno dostavila na slovenskom i engleskom jeziku kako bi sve palo u vodu, a sutkinja Minka Kreho samim tim bila prinuđena da osumnjičene pusti na slobodu.

Afera „Gibraltar“ teška preko pet miliona maraka mogla bi, kako se sada stvari odvijaju, u potpunosti biti zataškana, čime bi u svoju „slavnu biografiju“ Glušac mogla dodati još jednu referencu.

Pored činjenice da se Tužilaštvo BiH na čelu sa Goranom Salihovićem još jednom „obrukalo“ na velikom slučaju, još jedna mrlja ostaje na ovoj najvažnijoj državnoj pravosudnoj instituciji.

Zar po Zakonu o slobodi pristupa informacijama nije omogućeno novinarima, odnosno javnosti da znaju da li se tužiteljica Dragica Glušac koja prima uredno plaću iz državnog budžeta nalazi na bolovanju?

Glavni tužilac Salihović zabranio je do sada uposlenicima Tužilaštva BiH štošta, od pristupa određenim web portalima, do gašenja nadzornih video-kamera.

Zašto je sve u ovoj pravosudnoj instituciji, za koju je i glavni haški tužilac Serg Brammertz već pripremio negativan izvještaj (nerad po predmetima ratnih zločina) za Vijeće sigurnosti UN-a obavijeno velom tajne, pa čak i bolovanje jedne od tužiteljica? Hiljadu zašto-hiljadu zato, a kriminal i korupcija cvjetaju na sve strane, a ratni zločinci se šetaju slobodni.

 

 

#BiH