Članak

Galić sakrio da se protiv njegovog savjetnika Hoffmanna vodi istraga

Hoffman je u izjavi za Patriu kazao, pak, da je istina da je protiv njih podnesena izrežirana tendenciozna, neistinita i podmukla anonimna prijava

Prije mjesec dana Granična policija (GP) je Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv kompletne Disciplinske komisije GP (Svevlad Hoffmann, predsjednik, članovi Fahrudin Ibrić i Nevenka Pejičić), a terete se za zloupotrebu položaja, saznaje novinska agencija Patria.

Izvještaj je podnesen zbog osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela udruživanja, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja. Direktor GP Zoran Galić, kako nezvanično saznaje Patria, namjerno je izostavio upoznati javnost o ovom slučaju.

U Izvještaju se navodi da je Hoffmann, inače Galićev savjetnik zloupotrijebio službeni položaj okoristivši se finansijski i to na način da je od jednog predmeta Disciplinske komisije na kraju postupka pravio više predmeta, tako da je umjesto 50 KM za jedan predmet, naplaćivao onoliko puta više na koliko je predmeta radvojio predmet. Naprimjer, ako su u jednom predmetu tri osobe, Hoffman taj predmet razdvoji na tri predmeta pa umjesto 50 KM naplati tri puta više tj. 150 KM.

Hoffmann je u izjavi za Patriu kazao, pak, da je istina da je protiv njih podnesena izrežirana tendenciozna, neistinita i podmukla anonimna prijava od strane jednog policijskog službenika koji je bio i sam predmet procesuiranja ove Disciplinske komisije, ali da ne zna da je Tužilaštvo BiH naredilo sprovođenje istrage, iako ga kako kaže ne bi ni to iznenadilo.

- Rezervna Disciplinska komisija GP završila je prvostepeni postupak protiv nas. Optuženi smo za zloupotrebu službenog položaja, međutim ova rezervna Disciplinska komisija je završila postupak i oslobodila nas optužbi za zloupotrebu službenog položaja. Međutim, oni su nas kaznili minimalnom novčanom kaznom da smo pogriješili u proceduri, navodeći da, kada smo već razdvajali ta rješenja, nismo donijeli posebno rješenje o razdvajanju. Mi ćemo se žaliti na tu odluku – kaže Hoffmann za Patriu.

On dalje pojašnjava da je čitava priča postala aktuelna nakon što je on javno progovorio o nezakonitostima u odabiru kandidata za direktora FUP-a i nakon što je podnio krivične prijave zbog prijedloga da Dragan Lukač bude novi direktor FUP-a.

- To je apsolutna osveta, a nama se stavlja na teret i protiv nas je vođen disciplinski proces da smo mi predmete završavali na način da smo svakom od policijskih službenika dodjeljivali posebne predmete što i jeste tačno, ali je to propisano pravilnikom o radu Disciplinske komisije. Sva rješenja su pravomoćna konačna i izvršna i sada je nekom naumpalo da vrši poptuno nezakonitu reviziju – dodao je Hoffmann.

#BiH