Članak

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu: Galić „teška srca“ suspendovao svog savjetnika Hoffmanna

Direktor GP namjerno je izostavio upoznati javnost o ovom slučaju, no kada je objavljen tekst i istina izašla na vidjelo, bio je prinuđen na ovaj potez

Mjesec dana trebalo je direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću da „teška srca“ donese odluku o suspenziji svog savjetnika Svevlada Hoffmanna, iako je znao da je Tužilaštvo BiH protiv njega otvorilo istragu zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je Patria jučer objavila tekst, prije mjesec dana Granična policija je Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv kompletne Disciplinske komisije GP (Svevlad Hoffmann, predsjednik, članovi Fahrudin Ibrić i Nevenka Pejičić) zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvještaj je, podsjećanja radi, podnesen zbog osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela udruživanja, a u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja.

Direktor GP Zoran Galić, kako nezvanično saznaje Patria, namjerno je izostavio upoznati javnost o ovom slučaju, no kada je objavljen tekst i istina izašla na vidjelo, bio je prinuđen na ovaj potez.

U Izvještaju se navodi da je Hoffmann, inače Galićev savjetnik zloupotrijebio službeni položaj okoristivši se finansijski i to na način da je od jednog predmeta Disciplinske komisije na kraju postupka pravio više predmeta, tako da je umjesto 50 KM za jedan predmet, naplaćivao onoliko puta više na koliko je predmeta radvojio predmet.

Naprimjer, ako su u jednom predmetu tri osobe, Hoffman taj predmet razdvoji na tri predmeta pa umjesto 50 KM naplati tri puta više tj. 150 KM.

#BiH