Članak

Učenici napravili dagaru, a u nedjelju odlaze na farmu krava u Pazariću

Osnovni cilj projekta je približavanje djeci života na selu, a taj dan većina njih će prvi put vidjeti štalu, kravu, ovce i kokoške, a projekat je podržan i od Ministarstva prostornog uređenja i zašti

Povodom Evropske sedmice za redukciju otpada (EWWR) od 22. do 30. novembra ekološko udruženje „Green art“ iz Sarajeva organiziralo je zanimljiv projekat pod nazivom „Dagara“, piše bh. novinska agencija Patria.

Zajedno sa učenicima Osnovne škole "Vladislav Skarić" u njhovoj školskoj kuhinji od prikupljenog bio otpada napravljena je dagara - hrana za krave.

Kako je kazala predsjednica „Green arta“ Alma Hrasnica ova škola uvijek im otvara vrata i realizuje s njima projekte koji imaju za cilj ekološku edukaciju i osvjećenje.   

-  U nedjelju 30. novembra odlazimo na farmu u Pazarić gdje ćemo hraniti krave, a domaćini će pripremiti eko ručak: domaće mlijeko, jogurt, sir, kajmak i domaće pite – kaže Hrasnica za NAP.

Osnovni cilj projekta je približavanje djeci života na selu, a taj dan većina njih će prvi put vidjeti štalu, kravu, ovce i kokoške, a projekat je podržan i od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Inače, dagara se spravlja od otpadaka hrane, kore voća i povrća, listova salate i kupusa, korijenja i u to se doda soli, mekinja, brašna, hljeba i zalije se vrućom vodom.  

#Lifemagazin