Članak

Obilježena godišnjica pogibije sedam sugrađana u ulici Hamdije Kreševljakovića

Tog kobnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Na današnji dan prije 21 godinu, od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama, poginulo je sedam građana Sarajeva, a četvoro teže i lakše ranjeno u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka), prenosi bh. novinska agencija Patria.

Tim povodom su delegacije Kantona Sarajevo, Grada te Općine Centar, Unije civilnih žrtava rata KS kao i porodice i prijatelji na ovom mjestu polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe te minutom šutnje odali dužnu počast tragično stradalim sugrađanima. Tog kobnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

U ime Općine Centar cvijeće su položili Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića, i Ibrahim Burazerović, koordinator za mjesne zajednice Službe za lokalnu samoupravu.

U svom obraćanju prisutnima zamjenik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović je kazao prisutnima da nažalost ovo nije bio jedini put da su građani Sarajeva nastojeći da prežive bili ubijani.

– To smo već vidjeli u redu za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, na pijaci Markale, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, tokom sankanja djece na Alipašinom polju i na Bistriku. Danas smo se okupili na ovom mjestu kako bismo naše poginule sugrađane spasili od zaborava, jer je zaborav grijeh i saučešće u zločinu – kazao je Smajlović. 

Današnjem polaganju cvijeća je prisustvovala i Satka Poričanin, koja je tog kobnog dana  izgubila svog oca i brata Ibru i Seada.

– Svaki dan koji proživim sa ovom boli je težak, a posebno ovi dani kada se obilježava godišnjica njihove pogibije. Moj rahmetli brat, koji je kao pripadnik Armije RBiH bio ranjen neposredno prije ovog događaja, je zajedno sa mojim ocem i komšijama krenuo da nabavi drva za hladne zimske dane i dok su se vraćali kući od ispaljene granate izgubili su svoje živote zajedno sa još pet naših sugrađana – kazala je Satka.  

#BiH