Članak

Suljagić: DF neće dozvoliti da pojedinci iz SDA razvale naš EU i NATO put

DF je potpisao sa SDA i Savezom za promjene sporazum i nema tih Dodikovih ministarskih fotelja u Vladi RS koje će to sada dovesti u pitanje

Emir Suljagić, član Predsjedništva Demokratske fronte kaže da njegova stranka, kao dio koalicije „Domovina“ neće dozvoliti da se raspadne jedna tako plemenita i učinkovita ideja, te da se ignoriše rezultat koji su probosanski orjentirane stranke okupljene oko „Domovine“ napravile na ovim izborima, zarad nekoliko ministarskih fotelja, piše bh. novinska agencija Patria.

-Kada sam pročitao da se Ramiz Salkić koji je sa Senadom Bratićem išao kod Dodika na konsultacije oko mandatara za sastav Vlade RS poziva na nekakav dogovor sa Vinkom Jakićem, kao nekakvim koordinatorom „Domovine“ bio sam zaprepašten. Nije Jakić nikakav koordinator. On je samo član pregovaračkog tima „Domovine“ koji smo oformili. U timu je po jedan predstavnik iz svake stranke a na čelu tima je Sadik Ahmetović. I nije sporno što su otišli na konsultacije jer smo svi znali za to, i one ne obavezuju nikoga ni na šta. Ali pregovarati o ministarskim foteljama sa režimom koji je svih ovih godina vodio politiku na granici aparthejda za nas je nedopustivo, pojašanjava za Patriu Suljagić.

Očigledno je da je „lokalni ogranak SDA“ sam na svoju ruku, kaže on, pregovarao o ministarskim mjestima, ne vodeći pri tome računa o sporazumu koji je na državnom nivou potpisan sa Savezom za promjene.

-DF je potpisao sa SDA i Savezom za promjene sporazum i nema tih Dodikovih ministarskih fotelja u Vladi RS koje će to sada dovesti u pitanje. Mislim da će rukovodstvo SDA imati dovoljno mudrosti da zaustavi svoje lokalce i da im pojasni da ne može se igrati malo s Dodikom tamo da bi se nečije „pozadine“ namirile, a ovamo ćemo se onda igrati malo sa Savezom za promjene na nivou države. Zar sada radi tih pojedinaca iz SDA treba da razvalimo EU i NATO put naše zemlje, pita se Suljagić.

Vjeruje da na kraju neće biti ništa od toga, da će SDA pokazati da je dosljedna dogovoru sa DF-om i Savezom za promjene, te da će „Domovina“ prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS za novu Vladu RS ostati suzdržana. 

#BiH