Članak

Nujorku prijeti najveća opasnost u njegovoj povijesti, stižu razorni uragani i poplave

Danas je 20 puta veća vjerovatnost da će opasni valovi preplaviti manhattansku branu nego je bila prije 170 godina.

Njujork (New York), grad s populacijom koja se brzo približava brojci od devet miliona te s velikim kulturnim, povijesnim i finansijskom resursima, približava se opasnoj zoni klimatskih promjena, piše Business Insider.Neki kažu i da je već stigla, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) svrstala je Njujork među deset gradova najosjetljivijih na porast nivoa mora, s 2,9 miliona ljudi i 2,1 biliona dolara vrijednom imovinom koji su izloženi olujnim udarima i poplavama ako nivo mora nastavi rasti.

Uragan Sandy samo je jedan od simptoma globalnog zatopljenja i prvo strašno upozorenje. Udario je bez milosti. Vjetar je rušio drveće i električne vodove, uništavao automobile i domove. U roku nekoliko sati,hiljade njujorških domova ostalo je bez struje, a grad je prema procjenama zbog obustave rada izgubio 25 milijardi dolara.

No, koliko god razoran je Sandy bio, samo je nagovještaj onoga što bi moglo uslijediti. Dok su naši djedovi i bake vjerojatno proživjeli jednu oluju razornu poput Sandy, naši unuci mogu očekivati da će se za života susresti s njih najmanje 20.

Uragani će biti intenzivniji

Iako su klimatske promjene najpoznatije po podizanju nivoa mora i temperatura, i oluje će učiniti intenzivnijima. Sa zagrijavanjem Zemlje u atmosferu ulazi više vodene pare koja je gorivo za oluje. A neće samo zrak postati topliji. Kako se okeani zagrijavaju tako će uragani poput Sandy koji nastaju u Atlantiku postati intenzivniji.

Zbog sve toplijih okeana i topljenja leda nivo mora će rasti, zbog čega će se povećati učestalost poplava. U konačnici, to će dovesti do toga da će cijeli dijelovi Njujorka biti trajno potopljeni.

Od sredine 1800. godine nivo vode u blizini grada porastao je za gotovo pola metra. Kao rezultat, danas je 20 puta veća vjerovatnost da će opasni valovi preplaviti manhattansku branu nego je bila prije 170 godina.

#Svijet