Članak

Afera "Papak": Snimak mandatarke Cvijanović i njene jetrve o kupovini poslanika nije ni vještačen!?

Javnost je postavila opravdano pitanje kako je MUP RS došao do spoznaje da je snimak montiran i sklopljen „prividan razgovor“ ukoliko vještačenja nije bilo

Da li je policija Republike Srpske uopšte vještačila famozni audio snimak na kojem se čuje glas mandatarke za sastav Vlade RS Željke Cvijanović koja govori o kupovini glasova poslanika?

Iako je samo nekoliko dana nakon što je Cvijanović, odnosno SNSD, prijavila MUP-u RS ovaj slučaj koji je u javnosti dobio naziv „afera papak“, ekspresno je iz ove policijske agencije saopšteno da je snimak montiran, piše bh. novinska agencija Patria.  

No, posljednja izjava direktora policije RS Gojka Vasića koji je kazao da „u ovom trenutku nije bitno da li je izvršeno vještačenje snimka, ali da će nadležno tužilaštvo tražiti da vještačenje obave domaći stručnjaci, ali i njihove kolege iz inostranstva“, dovoljne su da se otvoreno sumnja kako istrage u „aferi papak“ nije ni bilo, a da je javnost obmanuta.  

Otuda je nevjerovatno saopštenje MUP-a od 18. novembra u kojem se navodi da je, 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen „montiran, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i video snimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i „NN“ osoba – sagovornika“.

Javnost je postavila opravdano pitanje kako je MUP RS došao do spoznaje da je snimak montiran i sklopljen „prividan razgovor“ ukoliko vještačenja nije bilo.

Vasićeva izjava kojom indirektno potvrđuje da vještačenja uopšte nije ni bilo, opravdano podgrijava sumnje da je u interesu zaštite vladajućih struktura, odnosno Milorada Dodika i SNSD-a, sve urađeno pa čak iskorištena i policija, kako bi se sakrilo da je skupštinska većina ipak formirana kupovinom poslanika.

Otuda je posve opravdana i krivična prijava lidera NDP-a Dragana Čavića koju je podnio protiv Željke Cvijanović i N.N. osoba zbog davanja mita, odnosno kupovine poslanika, što je krivično djelo.

MUP RS je brzinom svjetlosti odreagirao na zahtjev SNSD-a, i sudeći po Vasićevoj izjavi obmanuo javnost da je snimak montiran, dok će se Čavićeva prijava najvjerovatnije kiseliti u nekoj od ladica.

Podsjećanja radi, u jeku „afere papak“ Patria je objavila podatak da drugi ženski glas sa snimka pripada Nataši Cvijanović, uposlenici Ministarstva prosvjete RS, inače mandatarkinoj jetrvi. Do danas, niko to nije demantirao.  

#BiH