Članak

Dodik Domovini rekao ne, Jakić bez SDA i DF-a se i dalje nudi, Ahmetović nije znao za sastanak

Dok je Dodik danas u Banja Luci poručio kategorično ne Domovini, u Sarajevu su pojedini predstavnici stranaka iz "Domovine" dogovarali učešće u vlasti RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i lider SNSD-a izjavio je danas da skupštinsku većinu u RS, u kojoj su koalicija SNSD-DNS-SP i dva nezavisna poslanika, neće činiti koalicija "Domovina", prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Domovina nije u skupštinskoj većini i nemamo namjeru da sarađujemo sa onima čija programska načela počivaju na platformi “Prvog marta” - kazao je Dodik.

Dok je Dodik danas u Banja Luci poručio kategorično ne "Domovini", u Sarajevu su pojedini predstavnici stranaka iz koalicije "Domovina" predvođeni Vinkom Jakićem, bez prisustva SDA i DF-a dogovarali modalitete učešća u raspodjeli ministarskih fotelja u Vladi RS. 

U izjavi za agenciju Patria, Sadik Ahmetović šef pregovaračkog tima jasno je kazao da bez Dodikove političke poruke da će prestati negirati genocid i državu BiH te ukinuti diskriminaciju u obrazovanju nema razgovora o eventualnom učešću "Domovine" u Vladi RS.

Također, on je rekao da je Vinko Jakić samo jedan od članova pregovaračkog tima, te da on kao šef nije uopće znao za današnji sastanak.

Očigledno je da su učesnici današnjeg sastanka u Sarajevu, zaneseni razgovorima o ministarskim foteljama i pozicijama u Vijeću naroda RS, zaboravili na izjave premijerke i pojedinih poslanika o koaliciji "Prvi mart".

Podsjećamo, premijerka Vlade RS Željka Cvijanović je svojevremeno tražila zabranu rada "Prvog marta", a neki od poslanika SNSD-a čak su tražili i da se krivično goni Emir Suljagić tadašnji koordinator koalicije.

#BiH