Članak

Bilo je inicijativa za ulazak u Dodikovu vladu, Prvi mart je kategorično protiv toga

Razgovaralo se samo o onome što je zakonodavna vlast i onome što zakonom i Ustavom sljeduje Bošnjake i Hrvate u RS.

Nama su stavovi Milorada Dodika opštepoznati, ali danas nismo ni razgovarali o koaliranju s njim, kazao je Almir Salihović, koordinator koalicije Prvi mart za bh. novinsku agenciju Patria nakon održanog sastanka sa predstavnicima tri stranke (HSP, SBB, SBiH)  potpisnice koalicije Domovina.

- Ne dolazi u obzir koaliranje s politikom koju je Dodik sprovodio u prethodnom mandatu, a koja je bila usmjerena na opstruiranje povratka i otežavanje života povratnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Razgovaralo se samo o onome što je zakonodavna vlast i onome što zakonom i Ustavom sljeduje Bošnjake i Hrvate u RS – kazao je Salihović.

Iako je danas Vinko Jakić govorio o ministarskim mjestima, Salihović je kazao da je samo iznesena informacija koju su dobili od kluba Domovine koji su bili na konsultacijama kod Dodika, šta on nudi Domovini kao mogućnost ulaska u vlast. On je kazao i da bez obzira što danas nije bilo predstavnika SDA i DF-a imali su konsultacije oko toga što treba izaći u javnost i zaključaka.

Na Dodikove stavove da nema saradnje s Domovinom, Salihović je kazao da im je samo olakšao posao.

- Bilo je nekih inicijativa ljudi koji su mislili da ipak treba razmisliti o eventualnom ulasku u vlast i sa Dodikom, ali to je dobar dokaz da nema šanse da se koalira s čovjekom koji poriče genocid, otežava život povratnicima, a sve je to dio platforme na kojoj je i zasnovana koalicija Domovina i kojima smo se vodili u formiranju vlasti – kazao je Salihović.

 

#BiH