Članak

Zeljković na bolovanju: Država se obračunala sa mnom, Zvizdiću sam zahvalan!

Ja sam na bolovanju, od 8. februara nisam nikad ušao u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Suad Zeljković, kantonalni premijer.

Ja sam na bolovanju, od 8. februara nisam nikad ušao u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Suad Zeljković, kantonalni premijer.

Zeljković ni sam ne zna kakav je njegov pravni status, da li je premijer ili nije, obzirom da na svim zvaničnim odlukama Vlade KS i dalje stoji njegovo ime, iako kaže da je podnio „neopozivu ostavku“.

Sarajevski premijer je podnio ostavku nakon nezapamćenih nereda 7. februara kada je zapaljena zgrada Vlade KS i Predsjedništva BiH. Ona je ekspresno usvojena, ali se od tada ništa nije promijenilo.

- Na bolovanju sam, imam zdravstvenih problema. Od kada samo podnio ostavku nisam nogom stupio u Vladu. Država se obračunala sa mnom. To su očito svi htjeli – kaže Zeljković.

Na pitanje ko se to obračunao sa njim, Zeljković neodgovara direktno. Nije zvanično razgovarao sa predstavnicima svoje stranke, iako kaže da je ostao u jako dobrim odnosima sa predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Denisom Zvizdićem, koji ga je i predložio, a onda kasnije i usvojio samo njegovu ostavku. 

- Sa dr. Zvidićem sam se više puta čuo i imamo korektan odnos i zahvalan sam mu. Neke linije su mene sklonile, ali o tome u ovom trenutku ne želim govoriti – kaže Zeljković.

Na pitanje kako to da njegovo ime stoji na svim odlukama, a da on uopće nema nikakvog učešća i da li se boji da će ga neko pozvati na odgovornost, Zeljković kaže da to trebaju odgovoriti stručne službe vlade.

- Pošto nova vlada nije imenovana, ova je ostala da radi i ja mislim da je to zakonito, ali znate da kada imate tri pravnika imate i tri različita mišljenja. Taj posao neko mora raditi, ali ja ovu situaciju ne umijem objasniti – dodaje on. Zeljković se nije vratio u Toplane gdje je godinama bio direktor, i kaže da će se, kada mu istekne bolovanje naći mjesto „gdje nije omražen i gdje cijene njegove reference.“ 

#BiH