Članak

Razmatran zakon o fondu za pomoć nastradalim područjima

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH razmatrani su radni tekstovi Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te Zakona o finansiranju pomoć

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH razmatrani su radni tekstovi Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, te Zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Prednacrte oba zakona će, na osnovu danas iznesenih primjedbi i sugestija, te eventualnih sugestija koja federalna ministarstva trebaju dostaviti do petka, pripremiti Federalno ministarstvo pravde, kako bi se o njima izjasnila Vlada FBiH i uputila ih u parlamentarnu proceduru.

Cilj oba zakona je osiguravanje veće, efikasnije i na potpuno transparentan način prikupljene i dodijeljene pomoći područjima pogođenim poplavama i klizištima u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom i Sarajevskom kantonu. Na ovaj način Vlada Federacije BiH nastavlja konkretizaciju opredjeljenja da što prije i efikasnije pomogne stanovništvu i privredi ugroženih područja nakon što je Odlukom od 15.5.2014. godine proglasila stanje prirodne nesreće.

Kada je riječ o Fondu, njegov zadatak je osiguravanje sakupljanja i upravljanja finasijskim sredstvima namijenjenim za pomoć nastradalim područjima, kroz njihovo objedinjavanje i koordinirano usmjeravanje tamo gdje su najpotrebnija. Osnivačka prava i dužnosti u ime FBiH u Fondu, čije je sjedište u Sarajevu, vrši Vlada FBiH.

Kako je predloženo radnim tekstom Zakona o pomoći područjima nastradalim od prirodne nesreće u FBiH, sredstva za otklanjanje teških posljedica i za obnovu obezbjeđuju, iz nekoliko izvora, FBiH, kantoni i jedinice lokalne samouprave.

 

#BiH