Članak

Dok se ne saniraju oštećeni tereni, treba zasijati neiskorištene parcele

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Mirsad Kurtović upozorio je za bh. novinsku agenciu Patri kako se u BiH hitno trebaju aktivirati nove poljoprivredne lokacije koje će se koristiti za sjetvu.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Mirsad Kurtović upozorio je za bh. novinsku agenciju Patria kako se u BiH hitno trebaju aktivirati nove poljoprivredne lokacije koje će se koristiti za sjetvu.

Iako još uvijek ne postoje precizni podaci, grube procjene govore da je u klizištima i poplavama na području cijele BiH, naročito u Posavini, u posljednjih petnaestak dana uništeno stotine hektara poljoprivrednog zamljišta. Proces saniranja tih oranica, upozoravaju stručnjaci, trajat će najmanje tri godine, a sama sanacija iziskivat će ogromna finansijska sredstva.

- U mulju koje je prekrilo plodno tlo nema ništa organsko, nema ništa što je korisno, to je smeće. Da bi se na tim oranicama ponovo sijalo, zemljište se prvo treba očistiti i pripremiti za ponovnu sjetvu, ali to je dug i kompleksan posao – rekao je dr. Kurtović.

- Tamo gdje su bila klizišta također imamo problem. Sav onaj neplodni dio, ona jalovina, sada je na površini i tu nema sjetve. Na takvim terenima će prvo trebati zaustaviti klizišta, a onda raditi na pripremanju i obogaćivanju tla za sjetve  - objašnjava on. 

Kurtović kaže da je sada potrebno aktivirati nezasijane lokacije u BiH i to kulturama koje imaju bržu vegetaciju, kako bi se do jeseni barem malo ublažili katastrofalni gubici pričinjeni poplavama i klizištima na mnogim poljoprivrednim imanjima.

 

#BiH