Članak

Prijave na čekanju: Smiju li tužioci optužiti Zubca, Lukača i Ćosića?

Tužilaštvu Bosne i Hercegocine još 21. aprila dostavljen je zapisnik o ispitivanju osumnjičenog, Gorana Zupca, direktora SIPA-e u okviru istrage za nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine još 21. aprila dostavljen je zapisnik o ispitivanju osumnjičenog, Gorana Zupca, direktora SIPA-e u okviru istrage za nesavjestan rad u službi čime je ispunjen i formalni uslov da protiv Zupca bude podignuta optužnica.

Međutim, to do danas nije urađeno, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za novinsku agenciju Patria.

- Istraga u predmetu koji se odnosi na osumnjičenog Gorana Zubaca u završnoj je fazi i uskoro će biti donesena tužilačka odluka – kažu iz tužilaštva BiH za NAP.

Ovakav odgovor iz ove institucije dolazi već duže vrijeme, a podsjećamo da je i samo Tužilaštvo BiH čekalo mjesec dana izjavu osumnjičenog Zubca.  Konačna odluka tužioca može značiti dvije stvari ili će obustaviti istragu, ili će podići optužnicu.

Ukoliko je Sud BiH potvrdi, Zubac će se naći na optuženičkoj klupi. Nasuprot njemu, kao svjedoci naći će se pripadnici SIPA koji će potvrditi da se Zubac oglušio na molbe bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, i bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himze Selimovića da specijalnu jedinicu SIPA pošalje na intervenciju pred zgradu Predsjedništva BiH u plamenu 7. feburara kada je na demonstracijama nastao pravi haos.

U međuvremenu Tužilaštvo KS zaprimilo je izvješatj o počinjenom krivičnom djelu zlouporabe položaja protiv direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača i njegovog zamjenika Samira Džebe, a izvještaje je podnijela SIPA, zbog sumnje na nezakonito primanje naknada za smještaj i režijske troškove, te nezakonitog brisanja radnog staža Draganu Lukaču.

Također, Plneum građana Kantona Sarajevo donio je odluku da upute tužbu Tužilaštvu KS u kojoj se pored ostalog traži smjena i odgovornost komesara policije KS Vahida Ćosića, jer je, kako smatraju, 7. februara postupio suprotno zakonskim ovlaštenjima, odnosno nije zaštitio građane i imovinu Bosne i Hercegovine.

Prijava u u ovom momentu je mnogo, ali još niti jedan nije okončana niti je donesena konačna tužilačka odluka. Međutim, kako je i ranije za NAP kazalo više analitičara ovakve prijave iz ladica se aktiviraju kada dođe povoljan politički momenat za obračunavanje s neistomišljenicima

#BiH