Članak

Penzioneri iz inostranstva mogu se odreći dijela penzije u korist pomoći BiH

U pomoć ugroženim ljudima iz poplavljenjih područja u BiH uključio se i Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U pomoć ugroženim ljudima iz poplavljenjih područja u BiH uključio se i Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Kao je za NAP potvrdio portparol FZ MIO-PIO Amel Lizde, dovoljno je da penzioneri koji žive izvan BiH daju saglasnot FZ MIO-PIO koliko novca žele donirati i majska penzija, koja će biti isplaćena u junu, bit će umanjena za tu vrijednost.

- Cilj akcije je osigurati finansijska sredstva koja će po dovršetku biti upućena najsiromašnijim pripadnicima penzionerske populacije, a koji su u poplavama najteže stradali – rekao je Lizde. Ovu akciju organizovao je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje u saradnji sa Savezom udruženja penzionera FBiH i kantonalnim udruženjima penzionera.

Kao je Patria ranije pisala u martu 2014. godine FZ MIO-PIO isplatio je penzije za 54.507 penzionera koji žive van Federacije BiH.  Ukupan iznos novca kojeg FZ MIO-PIO isplaćuje penzionerima koji žive van područja FBiH za mjesec mart iznosio je 12.410.310 KM.

 

#BiH