Članak

Zvizdić razgovarao sa predsjednicom PS Vijeća Evrope Anne Brasseur

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Strasbourgu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur, te se upisao u knjigu gostiju, prenosi novinska ag

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Strasbourgu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur, te se upisao u knjigu gostiju, prenosi novinska agencija Patria.

On se  zahvalio na pozivu i prilici da se obrati pred Vijećem Evrope u vrijeme kada BiH predsjedava ovom institucijom. 

- Predsjedavanje Vijećem Evrope predstavlja veliku čast i odgovornost za Bosnu i Hercegovinu i daje veliku šansu Bosni i Hercegovini da se pokaže kao kredibilan partner - rekao je Zvizdić tokom susreta i izrazio zadovoljstvo  dosadašnjim izuzetno uspješnim predsjedavanjem.

Predsjednica Brasseur je pohvalila usvajanje niza strategija i reformske ekonomske agende i rekla da je to jedini ispravan put prema Evropskoj uniji. Razgovarali su i o izbjegličkoj krizi koja je prisutna u Evropi i mogućnostima za njeno prevazilaženje.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH usvojilo operativne planove, da pratimo situaciju u regionu i da je BiH spremna, ukoliko bude potrebe, da primi izbjeglice. On je rekao da je Evropa sagrađena na kanonima slobode, tolerancije i jednakosti i da su, upravo te vrijednosti zbog kojih izbjeglice žele u Evropu.

Predsjednica Brasseur je čestitala na skorašnjem otvaranju Zemaljskog muzeja i interesirala se o radu i finansiranju sedam institucija kulture BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su kultura i sport bitan ambasador  BiH i da ih smatra jednim od instrumenta ujedinjenja cijele BiH posebno mladih osoba.

Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u Vijeću Evrope Almir Šahović.

 

 

#BiH