Članak

Sarajevo: Za djecu sa potekoćama u učenju obezbijeđen novi prostor

Prema ovom Sporazumu, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS obezbijedit će kadrovsku i logističku podršku za osnivanje novih radnih jedinica pri Zavodu „Mjedenica“ kao i za odabir stručnih kadr

Za šezdesetoro djece sa preprekama u učenju koja su ove školske godine upisana u vrtić „Mjedenica“, ali koja zbog nedostatka kapaciteta nisu mogla biti smještena u toj ustanovi, obezbijeđen je prostor u OŠ „Vladislav Skarić“.

To je omogućeno Okvirnim sporazumom o saradnji koji su danas potpisali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, direktor Zavoda „Mjedenica“ Selmir Hadžić, te direktorice OŠ „Vladislav Skarić“ i Organizacije „Edukacija za sve“ (EDUS) Hasiba Hasković i Nirvana Pištoljević, prenosi novinska agencija Patria.

-Sporazumom je Ministarstvo dalo saglasnost da se privremeno dodijeli prostor na trećem spratu u ovoj osnovnoj školi za potrebe rada sa djecom i formiranja odgojnih grupa. Rad na toj lokaciji će početi u ponedjeljak naredne sedmice. Djeci će biti pružena radna interakcija i podrška po naučnoj 'ABA' metodi od stručnjaka u toj oblasti, najavio je ministar Kazazović.

Kako su potpisnici istakli, na ovaj je način svakom djetetu predškolskog uzrasta s poteškoćama u učenju omogućena tzv. rana intervencija koja je od velikog značaja za njihov dalji rast i razvoj.

Prema ovom Sporazumu, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS obezbijedit će  kadrovsku i logističku podršku za osnivanje novih radnih jedinica pri Zavodu „Mjedenica“ kao i za odabir stručnih kadrova za rad sa djecom. Kako je istakla direktorica EDUSA Nirvana Pištoljević, EDUS je već sada spreman obezbijediti četiri voditelja grupa za rad sa djecom, saopćeno je iz resornog ministarstva. 

#BiH