Članak

Na marginama Generalne skupštine UN-a: Crnadak na trilateralnim sastancima

Dogovorena je daljnja konstruktivna saradnja u trilateralnom formatu, koji bi, pored ministara vanjskih poslova, za istim stolom okupljao i šefove država, te ministre iz resora privrede i ekonomije, s

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova BiH, Republike Srbije i Republike Turske i trilateralnom sastanku ministara vanjskih poslova BiH, Republike Hrvatske i Republike Turske. Sastanci su održani u New Yorku, na marginama 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi novinska agencija Patria.

Na sastanku ministra Crnadka sa ministrima vanjskih poslova Republike Srbije i Republike Turske Ivicom Dačićem i Feridunom Hadi Sinirlioğluom izraženo je zadovoljstvo zbog održavanja novog ministarskog trilateralnog sastanka i spremnost za nastavak saradnje u trilateralnom formatu.

Također, pozdravljeno je održavanje trilateralnog sastanka ministara ekonomije i trgovine u avgustu ove godine, na kojem je obnovljen rad Trilateralne komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju tri zemlje i postignut dogovor o različitim, konkretnim oblicima saradnje u narednom periodu.

Neposredno nakon sastanka održan je i trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Turske.

Tokom razgovora ministra Crnadka, ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić i ministra Sinirlioğlua iskazano je zadovoljstvo zbog ponovnog okupljanja ministara tri zemlje u trilateralnom formatu, nakon petogodišnje pauze.

Razmatrane su sve aktuelne teme, poput izbjegličke krize, ekonomskih izazova i evrointegracionih procesa zemalja Zapadnog Balkana. Konstatirano je da sagovornici ministra Crnadka, odnosno zemlje koje isti predstavljaju, imaju puno razumijevanje za okolnosti u kojima BiH ispunjava uvjete na svom evropskom putu, kao i za specifičnosti vezane za saradnju BiH sa NATO savezom.

Dogovorena je daljnja konstruktivna saradnja u trilateralnom formatu, koji bi, pored ministara vanjskih poslova, za istim stolom okupljao i šefove država, te ministre iz resora privrede i ekonomije, saopćeno je iz MVP BiH. 

#BiH