Članak

Sastanak Čampare, Lukača, policijskih komesara..., bit će govora o policijskim reformama

Čampara je kazao da je ovo redovan sastanak ali na kojem će svakako biti govora i o terorističkom napadu u Zvorniku, koji se desio u ponedjeljak navečer,

U Domu policije u Sarajevu počeo je sastanak ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare, direktora FUP-a Dragana Lukača s ministrima unutrašnjih poslova svih deset kantona u Federaciji BiH te sa policijskim komesarima, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Čampara je kazao da je ovo redovan sastanak a na kojem će danas svakako biti govora i o terorističkom napadu u Zvorniku, koji se desio u ponedjeljak navečer, u kojem je ubijen jedan policajac, kao i napadač.

- Razgovarat ćemo o svim pitanjima koja su pred ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH, uključujući i naše obaveze koje su vezane za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji za BiH stupa na snagu 1. juna ove godine. Razgovarat ćemo i o operativnim nadležnostima policije, a pričat ćemo i o zakonodavno pravnim temema kao što je Zakon o unutrašnjnim poslovima i Zakonu o policijskim službenicima – rekao je Čampara.

Govoreći o napadu u Zvorniku on je rekao da je sada najvažnije pustiti pravosudne i policijske institucije u BiH da na miru okončaju istragu u vezi sa ovim dešavanjima.

- Napad u Zvorniku ostavit će i štetene konsekvence i na međunarodni ugled BiH. Zvornik je treitorija gdje imamo uspješan povratak posebno Bošnjaka i smatramo da sve tenzije treba spustiti. Institucijama vlasti treba dati da rade svoj posao i utvrde motive, eventualne saučesnike. Situacija, posbeno s političkog aspekta se smiruje. Ljudi su jednostavno shvatili da teška retorika nikome ne može donijeti dobro. Iskreno se nadam da neće biti bilo kakvih revanšizama - istakao je Čampara.

Čampara je rekao da će na današnjem sastanku u Sarajevu biti govora i o samom funkcionisanju sigurnosnog sistema u BiH. Definitivno je potrebno, rekao je, ukrupnjavanje policijskih agencija u BiH. Konačno, dalje je naveo Čampara, reformski procesi u vezi sa policijom BiH su potrebni jer će to od zemlje zahtijevati i Međunarodna zajednica, piše NAP.

#BiH